Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2023,
16.04

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

državna pomoč energetska kriza SIJ

Četrtek, 15. 6. 2023, 16.04

10 mesecev, 3 tedne

Vlada bo zahtevala vračilo neupravičeno prejete pomoči #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je na novinarski konferenci po današnji seji vlade povedal, da je za vlado nesprejemljivo, da podjetja po eni strani črpajo državno pomoč, po drugi strani pa si izplačujejo dividende in nagrade poslovodstvu. Odločitev se nanaša tudi na skupino SIJ, ki bo, po odločitvi skupščine, lastnikom izplačala 5,8 milijona evrov dividend.

Vlada je zato danes sprejela štiri sklepe.

Prvi sklep vlade pravi, da se je vlada seznanila z informacijami, da si podjetja, ki so prejela državno pomoč zaradi energetske krize, izplačujejo dobičke in nagrade poslovodstva ter da to ni namen pri reševanju energetske krize.

Drugi sklep pravi, da je šlo za ravnanje gospodarskih subjektov, ki je v nasprotju z namenom zakona pomagati družbam, ki so v težavah zaradi energetske krize.

Tretji sklep pravi, da se je vlada seznanila z informacijo ministrstva za gospodarstvo o že izvedenih ukrepih. Ministrstvu za gospodarstvo je vlada naložila, da naj okrepi nadzor nad izvajanjem zakona o omilitvi posledic energetske krize in okrepi izvedbo postopkov za izdajo odločb o vračilu neupravičene prejete pomoči.

S četrtim sklepom pa je vlada naložila Fursu, da izterja neupravičeno prejete pomoči in da se to izvede čim prej.

Dividende po prejemu pomoči niso sprejemljive

Vlado po Kumrovih besedah sicer veseli, da podjetja poslujejo z dobičkom in tudi, da izplačujejo dividende lastnikom, nikakor pa se ji ne zdi sprejemljivo, da ob tem prejemajo še pomoč iz državnega proračuna.

Po Kumrovem prepričanju mora vlada dati jasno sporočilo, da zanjo niso sprejemljivi primeri, ko na eni strani podjetje ali skupina podjetij črpa državno pomoč, na drugi pa izplačuje dobiček in nagrade vodstvu.

Po njegovih besedah sta duh in namen zakona zelo jasna, to je, da pomoč zaradi visokih cen energije prejmejo podjetja, ki so pomoči dejansko potrebna. Glede tega soglašata z ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom, ki je družbo SIJ pozval, naj hčerinske družbe vrnejo državno pomoč, je dejal.

Vlada je tako danes med drugim sklenila, da je šlo za ravnanje v nasprotju z namenom zakona pomagati družbam v težavah zaradi energetske krize.

Država od SIJ prejela bistveno več, kot je dala

V Slovenski industriji jekla (SIJ) so lani dosegli izjemne poslovne rezultate. Prihodki so prvič presegli milijardo evrov, in to krepko, saj so znašali več kot 1,3 milijarde evrov. Družba je ob tem ustvarila dobrih 95 milijonov evrov čistega dobička. Glede na te številke v nobenem podjetju izplačilo dividend ne bi bilo sporno. A država je lani metalurški skupini pomagala prebroditi energetsko draginjo, skoraj 2,5 milijona evrov vredna pomoč pa je bila vezana na neizplačilo dividend.

Po nedavni odločitvi skupščine bo skupina SIJ – ta je v 72-odstotni lasti ruske družine Zubicki, četrtinski delež pa je v rokah slovenske države – lastnikom iz dobička izplačala 5,8 milijona evrov dividend. Po zakonu, ki ureja državne pomoči, mora prejemnik, ki se odloči za izplačilo dividende, pomoč vrniti z zamudnimi obrestmi.

Matjaž Han, Robert Golob in Tibor Šimonka
Novice Golob: Za pomoč gospodarstvu ob energetski draginji vsaj 1,5 milijarde evrov

Pomoč sta dobili hčerinski družbi

A državne pomoči zaradi visokih cen energentov, ki zdaj razburja javnost, ni prejela neposredno SIJ, temveč je agencija SPIRIT pomoč nakazala njenim hčerinskim družbam: SIJ Acroni je za prvih pet mesecev lanskega leta prejela 1,3 milijona evrov državne pomoči, SIJ Metal Ravne pa 1,1 milijona evrov. Precej nižji znesek sta dobila še invalidsko podjetje SIJ ZIP center ter obrambno podjetje SIJ Ravne Systems. Po zakonu omejitev pri izplačilu dividend torej ne velja za SIJ, temveč le za te družbe.

Agencija SPIRIT bo začasno zamrznila izplačila

Gospodarski minister Matjaž Han je družbo Sij, katere skupščina je konec maja potrdila izplačilo dividend v višini 5,8 milijona evrov, pozval, naj njene štiri hčerinske družbe SIJ Acroni, SIJ Metal Ravne, SIJ ZIP Center in SIJ Ravne Systems vrnejo državno pomoč. Agencija Spirit jim bo medtem začasno zamrznila izplačila in nad njimi uvedla nadzor.

V tej zgodbi sta sicer zanimivi dve dejstvi. Na skupščini SIJ so za izplačilo dividend kljub izplačani državni pomoči glasovali predstavniki SDH, ki upravlja državno premoženje, o čemer naj bi po neuradnih informacijah danes razpravljali tudi na seji vlade.

Po pojasnilih SDH so za izplačilo dividend glasovali zato, ker sta tak sklep predlagala uprava in nadzorni svet družbe, poleg tega pa njihovo glasovanje ni bilo odločilno, saj bi jih večinski lastnik v vsakem primeru lahko preglasoval. V prid glasovanju za dividende sta bila po pojasnilih SDH tudi izjemno poslovanje družbe in siceršnje finančno stanje družbe, ki je ne nazadnje izplačilo dividend predvidela tudi v letnem načrtu upravljanja.

Član uprave SIJ Tibor Šimonka (na fotografiji desno) je kot predsednik GZS državo opozarjal, da mora zaradi rasti cen energentov hitro pomagati podjetjem z energetsko intenzivno proizvodnjo. | Foto: STA , Član uprave SIJ Tibor Šimonka (na fotografiji desno) je kot predsednik GZS državo opozarjal, da mora zaradi rasti cen energentov hitro pomagati podjetjem z energetsko intenzivno proizvodnjo. Foto: STA ,

Drugo dejstvo se nanaša na vlogo Tiborja Šimonke, člana uprave SIJ, ki je kot predsednik Gospodarske zbornice Slovenije marca lani vlado opozarjal, da mora pravočasno pomagati podjetjem z energetsko intenzivno proizvodnjo, sicer bo zanje zaradi visokih cen energentov lahko prepozno.

Tibor Šimonka
Novice Tibor Šimonka je novi predsednik GZS

Bistveno več dividend kot izplačane pomoči

A pri tej zgodbi je treba vseeno opozoriti še na en vidik. Izglasovanih dividend bo kot lastnica deležna tudi država, ki bo prejela 1,45 milijona evrov, kar predstavlja 60 odstotkov izplačane državne pomoči.

Lani pa je SIJ dividende izplačala celo dvakrat: aprila 21 milijonov evrov, konec leta pa kar 30 milijonov evrov. Od skupaj 51 milijonov evrov je država dobila 12,75 milijona evrov dividend, kar nekajkrat presega vrednost državne pomoči.

Na državno pomoč je dobro gledati tudi v kontekstu prihodkov SIJ, ki so v lanskem letu znašali 1,3 milijarde. Državna pomoč tako ne predstavlja niti 0,2 odstotka vseh prihodkov skupine. Država je torej SIJ s pomočjo pomagala, a je govoriti o tem, da je skupino reševala, neresno.

Odziv skupine SIJ

Vodstvo skupine SIJ se je odzvalo na nedavne medijske objave. Njihova pojasnila objavljamo v celoti: 

ODZIV SKUPINE SIJ NA MEDIJSKO POROČANJE

Vodstvo Skupine SIJ v povezavi z zadnjimi medijskimi objavami podaja naslednja pojasnila. 

Vodstvo Skupine SIJ ocenjuje, da gre za politično motivirane objave, usmerjene predvsem v glavnega podpredsednika Skupine SIJ in predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Tiborja Šimonko. V imenu največje gospodarske organizacije v Sloveniji kot sogovornik države zagovarja stališča celotnega gospodarstva, del katerega je tudi Skupina SIJ. Tibor Šimonka od prvega dne prevzema mesta predsednika Gospodarske zbornice Slovenije dosledno ločuje obe svoji vlogi, tudi pri podajanju stališč v javnost. Konkretno, GZS je v času energetske krize opozarjala na težave podjetij, na nekonkurenčne pogoje velikih in energetsko intenzivnih podjetij in na cene energentov, ki so v Sloveniji višje kot na konkurenčnih, predvsem tujih trgih. To so dokazljiva dejstva. Vodstvo Skupine SIJ vsebino nekaterih medijskih objav, ki navajajo neuravnotežene in neobjektivne informacije, zato razume predvsem kot opozorila predsedniku gospodarske zbornice, zato podaja naslednja dejstva za razjasnitev vseh okoliščin. 

SIJ d.d., matična družba Skupine SIJ, ni bila prejemnica pomoči. Zato so delničarji skladno s predpisi, pogoji izplačila dividend in zakonom o gospodarskih družbah lahko povsem zakonito izglasovali sklep o izplačilu sicer zakonsko določene minimalne višine dividend. Pravilnost izplačila je v izjavi za N1 13. junija 2023 potrdilo tudi ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Za sprejem te odločitve je bilo na skupščini konec maja na podlagi predloga uprave in nadzornega sveta doseženo popolno soglasje oz. je bilo od udeleženih 967.016 delnic SIJR oddanih 100 odstotkov glasov. Sorazmerni del izplačanih dividend kot lastnica prejme tudi država. Dobički odvisnih družb SIJ Acroni in SIJ Metal Ravne, ki so bili SIJ d.d. izplačani v letu 2022, se nanašajo na dobičke iz poslovanja iz preteklih let in so bili izplačani skladno z zakonodajo. 

SDH, manjšinski lastnik Skupine SIJ, je na svoji spletni strani javno objavil pojasnilo o glasovalnih stališčih v primeru energetske pomoči in dividend. Navedli so kriterije, zaradi katerih SDH v letu 2023 ne bi podprl izplačila dividend. Ker družba SIJ d.d. ni ustrezala tem kriterijem, je izplačilo lahko podprl tudi SDH. 

V zvezi s poslovanjem v letu 2022 in energetsko krizo vodstvo Skupine SIJ pojasnjuje, da je bilo leto 2022 hkrati zaznamovano tako z visokim povpraševanjem po proizvodih kot tudi z visokimi cenami energentov. Upravljanje je terjalo veliko mero fleksibilnosti proizvodnje, kar je bilo v zahtevni jeklarski industriji mogoče zaradi obsežnih preteklih naložb. Sem je sodil tudi začasni ukrep znižanja obsega proizvodnje, ki so jo bili primorani prilagajati tudi visokim cenam električne energije. Stroški energije so bili lani v primerjavi s preteklim letom kljub temu podvojeni. Če se ne bi prilagajali, bi bili vplivi še večji. 

Dobre poslovne rezultate so dosegli tudi zaradi prenašanja višjih vhodnih cen v cene izdelkov za prodajo na svetovnih trgih. Ob tem je Skupina SIJ proizvedla nižje količine kot v letu 2021. Preteklo leto je bilo z vidika okoliščin prej izjema kot pravilo in izjemno kompleksno, zato vodstvo Skupine SIJ naproša, da se v javnosti ne objavljajo posplošene informacije.  

Glede navedb o  visokih plačilih vodstvu skupine in drugih navedb, ki v javnosti želijo ustvariti vtis o siromašenju skupine in njenih družb, navajamo nekaj podatkov iz poslovanja, ki potrjujejo in razvojno-strateško naravnanost lastnikov Skupine SIJ:

- NALOŽBE: Današnji večinski lastnik je v Skupino SIJ vstopil leta 2007. Od takrat do vključno leta 2022 je Skupina SIJ za naložbe namenila 880 milijonov evrov (kar skupaj predstavlja 81 odstotkov EBITDA v obdobju 2007–2022), kar kaže na to, da je večinski lastnik razvojno in strateško naravnan.

- IZPLAČILO DOBIČKA: V šestnajstih letih, odkar ima Skupina SIJ novega lastnika, je trinajst let poslovala z dobičkom. V tem obdobju je ustvarila 279 milijonov evrov dobička. Za dividende je skupaj namenila 94 milijonov evrov (kar predstavlja devet odstotkov EBITDA v obdobju 2007–2022). Preostalih 185 milijonov evrov dobička je ostalo nerazporejenih in namenjenih razvoju podjetja.

- DAVKI:
Skupina SIJ je redna plačnica vseh davčnih obveznosti v Republiki Sloveniji. Od leta 2007 je z davki in prispevki v državno blagajno prispevala 283 milijonov evrov.

- STABILEN IN ODGOVOREN DELODAJALEC: V Skupini SIJ je zaposlenih 3.800 sodelavcev. Skupina je s skrbnim upravljanjem in ustrezno obravnavo tveganj, finančno krizo leta 2008, zdravstveno krizo, povezano s koronavirusom, in energetsko krizo premostila brez odpuščanja. Ves čas je redno izplačevala plače, lani pa še dodatne finančne stimulacije za zaposlene. Letos je v proizvodnih družbah v Sloveniji dvignila tudi osnovne plače.

- S POSLUHOM ZA LOKALNO SKUPNOST IN VLAGANJA V DRUŽBO: Skupina je za podporo lokalnim skupnostim od leta 2007 namenila 7,5 milijona evrov, pri čemer se upoštevajo le sredstva iz naslova sponzorstev in donacij brez ostalih oblik sodelovanja in podpore skupnostim (npr. prostovoljstvo ipd.).
Tibor Šimonka
Novice Tibor Šimonka se vrača v SIJ
Ne spreglejte