Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2013,
11.46

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Cimos

Torek, 23. 7. 2013, 11.46

7 let, 8 mesecev

Država in banke podpisali poroštveno pogodbo za posojilo Cimosu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na finančnem ministrstvu in v Cimosu so potrdili, da je minister Uroš Čufer v petek z bankami upnicami podpisal poroštveno pogodbo za najem likvidnostnega posojila za Cimos.

Podjetje bo s posojilom skupno prejelo 35 milijonov evrov svežega kapitala. Šest milijonov evrov posojila sta že nakazala lastnika Modra zavarovalnica in DSU, pa so pojasnili v Cimosu.

Ukrep je odobrila tudi Evropska komisija Podpis poroštvene pogodbe je sledil odločitvi Evropske komisije, ki je v začetku meseca presodila, da je državno jamstvo za koprsko družbo skladno s pravili EU-ja o državni pomoči, in tako začasno odobrila 35 milijonov evrov državnega jamstva. Ukrep je komisija odobrila začasno, dokler ne bo sprejela stališča o načrtu prestrukturiranja, ki ga mora Slovenija predložiti najpozneje do 21. novembra.

Dodaten čas za reševanje podjetja Likvidnostno posojilo naj bi koprskemu podjetju, ki doma in v tujini zaposluje skupno sedem tisoč ljudi, od tega okoli tri tisoč v Sloveniji, omogočilo rešitev trenutnih likvidnostnih težav in čas za pripravo načrta temeljitega prestrukturiranja. Posojilo spada v okvir načrta finančnega prestrukturiranja tega močno zadolženega koprskega podjetja, ki so ga maja podpisali predstavniki družbe, lastnikov, bank in države.

Lani s 74 milijoni čiste izgube Cimos je sicer lani ustvaril dobrih 74 milijonov evrov čiste izgube, čista izguba skupine Cimos pa je dosegla skoraj 98 milijonov evrov. Obenem so upadli poslovni prihodki, ki so lani za matično družbo znašali 388,5 milijona evrov, za skupino pa 445,6 milijona evrov.

O podpisu pogodbe je prvi poročal časnik Dnevnik. Ta sicer navaja, da delničarji na skupščini Cimosa, ki bo predvidoma na vrsti konec avgusta, naj še ne bi odločali o 42 milijonov evrov vredni dokapitalizaciji. Zato pa naj bi odločali o imenovanju posebnega revizorja, ki bi pregledal več vprašljivih poslov, med drugim financiranje rokometnega kluba Koper in odobritev posojila propadli skupini Viator & Vektor.

Ne spreglejte