Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2012,
6.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercator nadzorni svet odstop

Petek, 30. 3. 2012, 6.32

7 let, 2 meseca

Debeljak pričakuje čimprejšnje imenovanje nove uprave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi mož Mercatorja Žiga Debeljak pričakuje, da se bo novi nadzorni svet družbe sestal čim prej in imenoval novo upravo.

Debeljak je dejal, da je sedanja uprava pripravljena svoje delo opravljati še pol leta, pri čemer je menil, da je treba situacije, ko so uprave podjetij v odstopu, čim prej rešiti, ker je to v interesu družbe.

Debeljak je novinarjem po skupščini Mercatorja dejal, da uprava družbe svoje odločitve o odstopu ni želela sprejemati v času, ko je tekel postopek prodaje večinskega paketa delnic Mercatorja. Ta se je zdaj zaključil, zato je uprava v četrtek odstopila in svojo odločitev predstavila delničarjem. Tudi zato je Mercator skupščino sklical tako zgodaj.

Debeljak: Odstop je odgovorna poteza S strani uprave Mercatorja je po Debeljakovih besedah odstop odgovorna poteza, saj agonija zaradi lastniške nestabilnosti, v kateri je Mercator že zadnja tri leta, kulminirala pa je v zadnjem letu, ustvarja težke pogoje dela za vsako upravo. "V teh zelo težkih gospodarskih razmerah je vzajemno zaupanje in kredibilnost uprave in tudi podpora upravi s strani širših lastnikov pomembna, zato se nam zdi pomembno, da omogočimo imenovanje nove uprave," je dejal.

Debeljak zagotavlja, da bo sedanja uprava do izteka mandata ravnala maksimalno odgovorno. "To je naša pogodbena dolžnost in to bomo v celoti spoštovali," je zatrdil.

"Odločitev o odstopu je dokončna" Debeljakova odločitev o odstopu je, kot je poudaril, dokončna, nove službe pa trenutno še nima. ostali člani uprave - Melita Kolbezen, Vera Aljančič Falež, Stanka Čurović in Peter Zavrl - bodo svojo funkcijo opravljali do izteka mandata, nato pa se bodo odločili, kam naprej.

Uprava Mercatorja zaradi odstopa ni upravičena do odpravnine. Ima šestmesečni odpovedni rok, a so se pripravljeni pogovarjati o sporazumnem skrajšanju tega roka. Če bo do skrajšanja odpovednega roka prišlo, je morebitna odpravnina stvar dogovora o ureditvi odnosov, je pojasnil Debeljak.

"V prihodnje bo do lastniške konsolidacije Mercatorja zagotovo prišlo" Debeljak se je dotaknil tudi propadle postopka prodaje večinskega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Dejal je, da je že dve leti jasno, da trenutni lastniki delnice Mercatorja bodisi ne želijo imeti v lasti zaradi svojih finančnih težav bodisi ni takšne vrste investitorji, ki bi želeli imeti delnice v lasti. Po Debeljakovem prepričanju bo v prihodnje do lastniške konsolidacije Mercatorja zagotovo prišlo, obstoječa lastniška negotovost pa po njegovih besedah ni v korist podjetju.

Debeljak je sicer prepričan, da bosta nadzorni svet in nova uprava enako odgovorno ščitila interese družbe, saj je to tudi njuna naloga.

"Letošnje leto je od izbruha krize leta 2009 najtežje doslej" Poudaril je še, da je letošnje leto od izbruha krize leta 2009 najtežje doslej in zdaj je čas, da se kupuje, ne prodaja. Lastniki Mercatorja bodo sicer pretehtali svoje finančno stanje in cilje ter se na podlagi tega odločali. "Vse je v rokah lastnikov," je še dejal Debeljak.

Mercator z novimi nadzorniki Delničarji Mercatorja so na skupščini sicer razrešili predstavnike kapitala v nadzornem svetu družbe in imenovali šest novih nadzornikov, ki so jih predlagali Pivovarna Laško, Unicredit banka Slovenije in NFD. Podprli so tudi nasprotni predlog Laščanov o višji dividendi - ta bo tako znašala šest evrov bruto na delnico.

Skupščina je tako razrešila dosedanji predstavnike kapitala v nadzornem svetu Mira Medveška, Jadranko Dakić, Roberta Šego, Stefana Vavtija in Kristjana Verbiča. Na predlog Pivovarne Laško so bili v nadzorni svet imenovani Matej Lahovnik, Marjeta Zevnik in Mirjam Hočevar, na predlog Unicredit banke Slovenije Boris Galić in Rok Rozman, na predlog NFD pa Zdenko Podlesnik.

VZMD napovedalo izpodbojne tožbe Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je sicer glede imenovanja novih nadzornikov napovedalo izpodbojne tožbe.

Nadzorni svet bo poleg šestih predstavnikov kapitala štel še tri predstavnike zaposlenih. Skladno z danes sprejetimi spremembami statuta, ki jih je predlagalo Laško, bo nadzorni svet po novem devetčlanski, medtem ko je do zdaj štel 12 članov (šest predstavnikov kapitala in šest predstavnikov zaposlenih).

Delničarjem šest evrov bruto dividende Medtem ko bi po predlogu uprave bilančni dobiček za lani v višini 28,8 milijona evrov uporabili na način, da za dividende namenijo 16,9 milijona evrov oz. 4,50 evra bruto na delnico, pa so družbe iz skupine Pivovarna Laško predlagale, da se izplača dividenda v višini šest evrov bruto na delnico. Delničarji so s 97 odstotki navzočih glasov nasprotni predlog Laščanov, skladno s katerim gre 22,6 milijona evrov za izplačilo dividend, preostanek pa ostane nerazporejen, tudi podprli.

Debeljak: Takšne dividende je Mercator tudi sposoben izplačati Žiga Debeljak je glede dviga dividend po skupščini novinarjem dejal, da dividenda v višini pest evrov bruto pomeni petodstotno donosnost na trenutno ceno delnice. "Tak sklep je jasen znak, da tako kot mi tudi delničarji zaupajo v finančno trdnost in uspešno poslovanje Mercatorja," je dejal Debeljak in dodal, da je Mercator takšne dividende tudi sposoben izplačati.

Za razrešnico upravi je glasovalo 68,6 odstotka navzočih Uprava in nadzorni svet sta za svoje delo v letu 2011 prejela razrešnico, pri čemer so za razrešnico nadzornikom glasovali skoraj vsi navzoči delničarji, za razrešnico upravi pa 68,6 odstotka navzočih. Debeljak je izrazil zadovoljstvo nad podeljeno razrešnico, ker so lastniki kljub drugačnim pogledom na lastniške zadeve s tem pokazali, da cenijo delo uprave.

Uprava Mercatorja poleg s predlogom o uporabi bilančnega dobička tudi ni uspela s predlogom o spremembi statuta, po katerih bi uprava s soglasjem nadzornikov dobila pooblastilo za povečanju osnovnega kapitala z odobrenim kapitalom - gre sicer za instrument v primeru večjih strateških povezav, ki ga je imel Mercator v minulih letih. Za izglasovanje takšnega sklepa bi bila potrebna tričetrtinska večina glasov, za pa je glasovalo le 9,3 odstotka delničarjev.

"Zaradi pobude Unicredita po reviziji sem bil prizadet" Skupščina je medtem podprla predlog Unicredit banke Slovenije o imenovanju posebnega revizorja, družbe Ernst&Young, za preveritev poslov Mercatorja, povezanih z namero za prevzem Pivovarne Laško. Debeljak je sicer delničarjem priznal, da je bil zaradi pobude Unicredita po reviziji prizadet.

"Dokazali, da se odgovorno lotevamo poslovnih odločitev" "Doslej smo vedno dokazali, da se odgovorno lotevamo poslovnih odločitev. Pričakoval bi, da bi me vodstvo banke po objavi namere osebno poklicalo, če je ocenilo, da je zadeva problematična, in takrat bi lahko preučili vse argumente delničarja," je dejal Debeljak, ki pobudo razume kot obliko pritiska, da Mercator odločitve o prevzemu Laškega ne bi sprejel.

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) je sicer na ta sklep napovedalo izpodbojno tožbo, ker ni bilo podane cene revizije, ker ni bilo soglasja družbe Ernst&Young za revizijo in ker ne ve, ali ni Ernst&Young revidiral Unicredit. Izpodbojno tožbo k temu sklepu je napovedal tudi VZMD.

Na predlog NLB je skupščina Mercatorja sprejela sklep, s katerim mora uprava pridobiti soglasje nadzornega sveta pri odločitvah glede razpolaganja s četrtino ali več osnovnega kapitala ali če nakupna vrednost deleža presega pet milijonov evrov.

Unicredit banka Slovenije je medtem umaknila svoj predlog, po katerem bi uprava Mercatorja potrebovala soglasje nadzornikov za vse posle družbe nad deset milijonov evrov.

Delničarji so se seznanili tudi s poročilom uprave družbe o izvedenih aktivnostih v podporo postopku prodaje večinskega paketa družbe s strani konzorcija prodajalcev. Prodaja omenjenega paketa delnic Mercatorja je sicer padla v vodo, saj je Agrokor umaknil svojo ponudbo, ker se s prodajalci ni uspel dogovoriti ničesar.

Izglasovan nasprotni predlog k imenovanju predsednika skupščine Skupščina je bila pestra že od samega začetka, ko je bil izglasovan nasprotni predlog k imenovanju njenega predsednika. Medtem ko je Mercator za predsednika predlagal odvetnika Uroša Ilića, so delničarji izglasovali predlog NFD Holdinga za imenovanje Bojana Pečenka za predsednika skupščine. Pečekovo vodenje skupščine je sicer večkrat razburilo predstavnika MDS in VZMD.

Rajko Stanković iz MDS je napovedal tudi izpodbojno tožbo "zaradi usklajenega delovanja Pivovarne Laško, Unicredit banke Slovenije in NFD, ki niso objavili prevzemne ponudbe in jih pozivam, da jo".

Na skupščini, na kateri je bilo navzočih 66,69 odstotka delnic z glasovalno pravico, sicer šest bank ni smelo uresničevati glasovalnih pravic; gre za NLB, Banko Celje, Abanko Vipa, Gorenjsko banka, NKBM in Banko Koper.

Žerjav se boji sovražnega prevzema Mercatorja Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je v zvezi z odstopom uprave zaskrbljen. Kot je dejal, bi zaradi tega lahko v naslednjih korakih prišlo do sovražnega prevzema največjega slovenskega trgovca s strani hrvaškega Agrokorja. To ne bi bilo dobro, je prepričan minister.

"Agrokor ni strateški partner za Mercator" Žerjav je povedal, da Mercatorja ne razume kot nacionalni interes. Dodal je, da bo trgovec verjetno v razmeroma kratkem času pristal v tujih rokah, a ne bi bilo dobro, da bi pristal v rokah Agrokorja. "Agrokor ni strateški partner za Mercator," je poudaril.

Celotna uprava Mercatorja je v četrtek odstopila. Kot razlog za odstop je njen predsednik Žiga Debeljak za STA navedel vzajemno nezaupanje z večjimi lastniki.

MDS obžaluje odstop uprave Mercatorja Odstop uprave Mercatorja obžalujejo v društvu Mali delničarji Slovenije (MDS), kjer sicer odločitev razumejo, saj "je težko voditi podjetje, ki se ga prodaja vsakih petih minut". Po mnenju MDS je uprava z odstopom pokazala, da je družbo vodila profesionalno.

MDS tudi poziva banke, naj začnejo aktivno upravljati z naložbami, ki so jih zaplenile, ne pa da jih brezglavo in za vsako ceno razprodajajo. Pri prodaji naj začnejo slediti pravilom ekonomske stroke in ne prodajajo podjetij novim prezadolženim lastnikom, ampak tistim, ki bodo uspeli poskrbeti tudi za obstoj delovnih mest v prihodnje.

Ne spreglejte