Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 11. 2013,
12.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Uroš Čufer SDH zadolževanje

Ponedeljek, 18. 11. 2013, 12.35

7 let, 2 meseca

Čufer o zadolžitvi: Zdaj smo bolj prilagodljivi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Ta milijarda in pol nam daje večjo prilagodljivost pri našem nadaljnjem delu tako pri stresnih testih kot tudi pri nadaljnjem zadolževanju, ki ga bomo imeli v prvem četrtletju prihodnje leto."

Tako je finančni minister Uroš Čufer odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je petkovo zadolževanje Slovenije, ki je izdala triletno evrsko obveznico s kuponsko obrestno mero 4,7 odstotka v vrednosti 1,5 milijarde evrov, povezano tudi s stresnimi testi bank.

Skrivnostni minister Čufer je še vedno skrivnosten glede imena kupca obveznic, potrdil pa je, da gre za enega kupca, in sicer "velikega mednarodnega neinstitucionalnega investitorja". V izjavi novinarjem po kolegiju koalicijskih partnerjev pri predsednici vlade Alenki Bratušek je finančni minister še dejal, da je "pravilo, da se te stvari ne razkrivajo".

SDH zrel za sprejem? Glede zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki so ga na kolegiju usklajevali koalicijski partnerji, je Čufer dejal, da pilijo zadnje podrobnosti. Pričakuje in upa, da bo vlada zakon sprejela v četrtek in da bo besedilo zakona sprejemljivo tudi za DeSUS, ki ima največ pomislekov.

O podrobnostih rešitev Čufer ni želel govoriti, je pa napovedal razpravo o zakonu na seji Ekonomsko-socialnega sveta.

Brez kompromisa DeSUS ne bo zraven Nekoliko konkretnejši je bil vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Njegova stranka in Zveza društev upokojencev Slovenije vztrajata pri samostojnosti Kapitalske družbe v SDH in tudi pri tem, da se deset odstotkov sredstev od prodaje državnega premoženja namenja pokojninski blagajni. Brez kompromisa o tem je podpora stranke zakonu vprašljiva, je dejal, a tudi on o podrobnostih zadnjih predlogov ministra za finance ni želel govoriti.

Strankarske kvote ne bodo pomembne Tudi po besedah ministra za notranje zadeve in predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta je zakon o SDH praktično usklajen. Zanj je najpomembneje, da pri imenovanju nadzornega sveta ne bodo gledali na strankarske kvote, temveč bodo pomembne sposobnosti in integriteta kandidatov.

Ne spreglejte