Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2013,
11.06

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 26. 2. 2013, 11.06

7 let, 7 mesecev

CPL v stečaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Okrožno sodišče v Ljubljani je začelo stečajni postopek nad družbo CPL, ki po podatkih sindikata zaposluje okoli 250 ljudi. Upniki lahko terjatve prijavijo do vključno 27. maja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Borisa Dolamiča razrešilo funkcije stečajnega upravitelja Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) in za novega upravitelja imenovalo Veljka Jana, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Sodišče je stečaj CPL začelo danes in za upravitelja imenovalo Dolamiča, ki pa je kmalu po objavi sklepa o začetku stečajnega postopka na sodišče podal predlog za razrešitev s tega mesta.

Kot piše v sklepu sodišča, je Dolamič v predlogu navedel, da ni formalnih ovir za njegovo imenovanje, da pa odklanja imenovanje v tej stečajni zadevi. Pojasnil je, da je CPL večje podjetje iz sektorja gradbeništva, v katerem je tudi sam do leta 2011 vodil podjetje.

Sodišče je stečaj CPL začelo na podlagi predloga delavcev, ki so stečaj predlagali zaradi neizplačila plač. CPL je sicer na dan pred narokom za obravnavo predloga delavcev na sodišču, ki je bil 20. februarja, tem štirim delavcem nakazal plače s prispevki za omenjene mesece in regres za lani.

CPL je s plačilom obveznosti zamujal že 16. januarja letos Sodišče je po pregledu podatkov davčne uprave ugotovila, da družba delavcem ni plačala prispevkov za september, čeprav jih je obračunala. To pomeni, da je CPL s plačilom obveznosti do delavcev tri mesece zamujal že 16. januarja letos.

CPL je sicer po ugotovitvah sodišča 16. februarja za tri mesece zamujal tudi s plačilom plače, davkov in prispevkov za oktober. Omenjeno plačilo na dan naroka je bilo torej izvedeno po poteku roku, zato po navedbah sodišča velja neizpodbitna domneva, da je dolžnik trajneje nelikviden.

V zvezi s plačilom delavcem in položajem upnikov sodišče izpostavlja tudi dejstvo, da dolžnik nima le štirih zaposlenih delavcev, katerim niso bile plačane plače. "V zvezi s plačilom le štirih upnikov gre za neenako obravnavanje upnikov, ki bi morali biti v razmerju do dolžnika po temeljnih načelih zakona v enakem položaju," je zapisalo.

Predlog delavcev je bil eden od šestih predlogov za stečaj CPL. Sodišče sedaj o ostalih predlogih, ki so jih vložili SGP Zasavje Trbovlje v stečaju, SKB banka, Banka Celje, SCAC Italpali in Probanka, ne bo odločalo in je narok, razpisan za 1. marec, preklicalo.

Vodja sindikata v CPL Janko Skvarča je ocenil, da je bil začetek stečaja za nekatere pričakovan, za nekatere pa ne. Kot je povedal, jim je vodstvo družbe še danes dopoldne obljubljalo izplačilo plač.

Družba delavcem dolguje plače za oktober, november, december in januar Družba delavcem dolguje med drugim plače za oktober, november, december in od začetka prejšnjega tedna tudi za januar. Delavci, razen omenjenih štirih, po Skvarčevih besedah vmes niso dobili nobenih plačil.

V družbi je po zadnjih podatkih sindikata okoli 250 delavcev. Ko jim bo stečajni upravitelj izročil odpovedi, se bodo lahko po preteku 15-dnevnega odpovednega roka prijavili na zavod za zaposlovanje in bodo po prijavi svojih terjatev v stečajnem postopku nato upravičeni do izplačila iz jamstvenega in preživninskega sklada.

CPL je ugovoru na predlog delavcev za stečaj, ki ga je sodišče prejelo 18. februarja, sicer med drugim zatrjeval, da ni insolventen, da je vrednost njegovega premoženja večja od obveznosti, da posluje z dobičkom in da svoje obveznosti poravnava sproti.

Težave CPL so s pokazale lani poleti, ko je takrat še okoli 400 delavcev konec avgusta začelo stavkati. Stavko so po nekaj dneh končali, ko so prejeli julijske plače.

KPL, hčerinska družba CPL, ima prav tako blokirane vse račune Sredi septembra je direkcija za ceste odstopila od koncesije s podjetjem CPL za vzdrževanje in varstvo državnih cest, ki so v upralvjanju direkcije. Koncesijo za vzdrževanje cest in zimsko službo v Mestni občini Ljubljana ima sicer KPL, hčerinska družba CPL, ki ima prav tako blokirane vse račune, občina pa je nemoteno delovanje zimske službe za zdaj zagotavljala tudi z neposrednim plačevanjem podizvajalcev.

Novembra je družba Patera v lasti Ranka Mimovića, ki je v lastništvo CPL vstopila konec leta 2011, prevzela 100-odstotno lastništvo v CPL, KPL in Tovarni asfalta Črnuče (TAČ), in napovedala 15-milijonsko dokapitalizacijo. Patera CPL kljub večkratnim zagotovilom družbe ni dokapitalizirala, prav tako po neuradnih podatkih ni plačala kupnine za lastniški vstop v sistem CPL.

Družba je delavcem novembra dolgovala dve plači, zato so ti znova napovedali stavko in tudi vložitev predloga za stečaj. Delavci so ob večkratnih obljubah vodstva, da plače bodo izplačane, s predlogom za stečaj čakali.

Pred njimi je decembra in januarja predloge za stečaj vložilo omenjenih pet upnikov, štirje sindikalni zaupniki pa so ga vložili 25. januarja. Nazadnje je direktor CPL Stanko Petrič denar za plačilo obveznosti do delavcev in drugih upnikov napovedoval za 28. januar, a plačil ni bilo.

S stečajem CPL bo tudi odpadla dražba, sklicana za 4. marec, na kateri bi bile naprodaj vse delnice družbe KPL, ki jih je CPL zaseglo podjetje Sago, je objavil časnik Dnevnik, ki navaja, da bodo delnice KPL eden pomembnejših delov stečajne mase CPL.

Ne spreglejte