Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2024,
9.02

Osveženo pred

2 uri, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Natisni članek

kibernetska varnost Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru noad digitalna prihodnost komunikacija varnost Informacijska varnost: Zaupanje v človeka in tehnologijo 2024 informacijska tehnologija PR članek

Petek, 11. 10. 2024, 9.02

2 uri, 16 minut

Zaupanje v digitalnem svetu – kako doseči ravnotežje med tehnologijo in človekom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00

V današnjem hitro spreminjajočem se svetu tehnologija neizbežno prežema vse vidike naših življenj. Uporaba digitalnih rešitev in omrežij postaja vse bolj razširjena, kar prinaša številne priložnosti, a hkrati tudi nove izzive. V ospredju teh izzivov je zagotavljanje informacijske varnosti. Zaupanje v tehnologijo, ki poganja digitalni svet, je temeljno vprašanje, na katero bodo na konferenci Informacijska varnost: Zaupanje v človeka in tehnologijo 2024 odgovarjali strokovnjaki z različnih področij.

IMG_1981_1200 | Foto: UM FVV Foto: UM FVV

S tehnološkim napredkom, ki omogoča hitrejše in učinkovitejše poslovanje, povezovanje in komunikacijo, postaja vprašanje varnosti podatkov in zasebnosti vse bolj pereče. Čeprav tehnologija ponuja inovativne rešitve za varovanje informacij, pa je jasno, da mora pri tem imeti pomembno vlogo tudi človeški dejavnik. Ljudje so namreč tisti, ki ustvarjajo, upravljajo in nadzorujejo tehnološke sisteme.

Eden ključnih ciljev konference je spodbuditi dialog med raziskovalci in predstavniki gospodarstva ter državnih institucij, saj informacijska varnost zadeva vse te sfere. Konferenca bo ponudila edinstveno priložnost za izmenjavo izkušenj, predstavitev novih raziskovalnih rezultatov ter oceno praktičnih izzivov, s katerimi se sooča realni sektor.

Kibernetska varnost je ena izmed osrednjih tem, saj so napadi na informacijske sisteme postali vsakodnevna resničnost. Podjetja in vlade se spopadajo z novimi oblikami groženj, ki zahtevajo prilagodljive in inovativne rešitve. Strokovnjaki na konferenci bodo obravnavali različne vidike kibernetske varnosti, vključno z etičnimi dilemami, zakonodajnimi okviri in najboljšimi praksami za zaščito pred grožnjami. Ali lahko popolnoma zaupamo varnostnim sistemom in avtomatiziranim tehnologijam, ali je bistveno ohraniti človeški nadzor in presojo v ključnih trenutkih? Kako lahko podjetja in institucije uravnotežijo uporabo naprednih tehnologij z etičnimi in zakonodajnimi okviri, da zagotovijo varnost in zasebnost uporabnikov?

IMG_1975_1200 | Foto: UM FVV Foto: UM FVV

Dogodek bo tudi letos organizirala Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, kar zagotavlja visoko raven strokovnosti in poglobljeno obravnavo tem. Poleg tega bodo imeli udeleženci priložnost za mreženje ter izmenjavo izkušenj z drugimi strokovnjaki.

Ali je torej ključ do informacijske varnosti v rokah človeka ali tehnologije? Na to vprašanje bodo na konferenci poskušali odgovoriti s poglobljenimi razpravami in primeri iz prakse. Pridružite se dogodku in sodelujte pri gradnji varnejše digitalne prihodnosti, kjer bo zaupanje v tehnologijo podprto z močnimi človeškimi vrednotami in znanjem.

Naročnik oglasnega sporočila je UM FVV.

Ne spreglejte