Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
6. 11. 2015,
10.34

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MG Mind Veljko Jan

Petek, 6. 11. 2015, 10.34

3 tedne, 5 dni

Sodišče potrdilo prodajo KPL spornemu bosanskemu podjetju

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nakup ljubljanskega mestnega gradbinca KPL, ki ga je za 7,9 milijona evrov pred mesecem dni na dražbi kupilo podjetje MG Mind iz Banjaluke, je postal pravnomočen.

Okrožno sodišče v Ljubljani je včeraj potrdilo prodajo Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL) bosanski družbi MG Mind, ki je od osmih ponudnikov odštela največ.

Kot smo že pisali, je MG Mind v lasti poslovneža Mladena Milanovića iz Republike srbske, ki je tesno povezan s samim političnim vrhom. Ta mu je z državnimi posli tudi omogočil širitev svojega imperija.

Milanović ima po naših informacijah zaščito enega najvišjih predstavnikov v vladi Republike srbske, ministra za finance Zorana Tegeltije. Ta je najbolj zaslužen za to, da je Milanovićevo podjetje postalo eno največjih v Republiki srbski.

Zaradi spornih poslov podjetje na več črnih listah A zaradi nepoštenih poslovnih praks v preteklosti je podjetje pristalo na tako imenovanem črnem seznamu treh uglednih svetovnih institucij. To jim prepoveduje udeleževanja na razpisih, ki jih pripravljajo Svetovna banka, Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) in Interameriška razvojna banka (Inter-American Development Bank).

"To pomeni, da podjetje ne more sodelovati pri projektih institucij, ki so ga uvrstile na črni seznam, nima pa veljave v Sloveniji. Pri prodaji namreč ne gre za projekt teh institucij," nam je pred prodajo ljubljanskega gradbinca dejal stečajni upravitelj Veljko Jan, ki je vodil prodajo.

Vprašanja, ki so se porajala ob prodaji KPL sumljivemu bosanskemu podjetju, smo naslovili tudi na predsednika vlade Mira Cerarja, a odgovorov do danes še nismo prejeli.

KPL ima v Ljubljani koncesijo še za naslednjih deset let KPL ima do leta 2026 sklenjeno koncesijo za izvajanje zimske službe ter vzdrževanje cest na območju Ljubljane in je ključni vir preživetja podjetja, saj predstavlja več kot polovico njene dejavnosti. Pridobilo je tudi veliko gradbenih poslov v prestolnici, katerih investitor je občina, med njimi obnovo Trga republike in Slovenske ceste.

Lani je na ravni skupine, ki vključuje še družbo KPL Rast, ustvarilo 23,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in nekaj več kot milijon evrov čistega dobička.

Se bo MG Mind potegoval za nakup še enega uspešnega slovenskega gradbinca? Po nekaterih informacijah pa naj bi novega lastnika KPL zanimal tudi nakup 97-odstotnega deleža Cestnega podjetja Gorica (CPG), ki je v lasti ajdovskega podjetja Primorje v stečaju in za katerega vlada precejšnje zanimanje. Izhodiščna cena je postavljena pri 16,4 milijona evrov.

Tako kot ljubljanski KPL ima tudi CPG med drugim koncesijo za vzdrževanje državnih cest, aktivno pa je na nemalo projektih po vsej državi. Lani je na primer ustvarilo za več kot 70 milijonov evrov prihodkov, leto prej pa 49 milijonov evrov. Dobiček je bil glede na leto 2013 nekajkrat višji.

Ne spreglejte