Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 10. 2015,
15.11

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

MOL Ljubljana

Torek, 6. 10. 2015, 15.11

7 let, 3 mesece

Bosansko podjetje v boj za nakup ljubljanskega hišnega gradbinca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V igro za nakup hišnega gradbinca Mestne občine Ljubljana se je z najvišjo ponudbo vmešalo bosansko podjetje. To je zaradi korupcije na črnem seznamu Svetovne banke.

Stečajni upravitelj Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) Veljko Jan je prejel osem zavezujočih ponudb za nakup hčerinskega podjetja KPL, ki se prodaja iz stečajne mase propadlega CPL-ja. Ta je 100-odstotni lastnik KPL-ja.

Drugi in verjetno zadnji krog pogajanj v četrtek V četrtek bo potekal drugi krog pogajanj s potencialnimi kupci, ki so k ponudbi predložili bančno garancijo ali depozit. Depozit je znašal pet odstotkov zneska, za katerega so interesenti oddali ponudbo in s tem izkazali resnost nakupa. Za nakup se med drugim potegujeta slovenska gradbinca Pomgrad in Nigrad, avstrijski Strabag, po naših informacijah pa tudi bosansko gradbeno podjetje MG MIND.

"Zaradi poslovne skrivnosti o imenih podjetij, ki so oddali zavezujoče ponudbe, ne želim govoriti. Lahko pa potrdim, da sta ponudbo med drugimi oddala tudi bosansko in britansko podjetje. Več bo znanega v četrtek zvečer," je dejal Jan.

Zmagal bo tisti, ki bo ponudil več kot 6,5 milijona evrov Po Janovih besedah je najboljši ponudnik za nakup KPL ponudil 6,5 milijona evrov, a o končni ceni se bodo v četrtek še pogajali. "Ker v zavezujoči ponudbi ni bilo treba točno definirati končne cene, so v igri za nakup tudi preostali interesenti. Z njimi se bom pogajal le za ceno, ki bo višja od 6,5 milijona evrov," je dejal stečajni upravitelj. Dve ponudbi sta znašali okoli šestih milijonov evrov.

Skrbni pregled podjetja, ki je lani zabeležilo milijon evrov dobička, je opravilo šest interesentov. Izbran bo tisti, ki bo v četrtkovih pogajanjih ponudil najvišjo ceno. Če bosta na koncu dve ponudbi izenačeni, bo odločal čas nakazila kupnine in druge podrobnosti, je dejal Jan.

Zaradi pranja denarja na črni listi Svetovne banke Po naših neuradnih informacijah je najvišjo ponudbo poslalo bosansko gradbeno podjetje MG MIND iz Mrkonjić Grada, ki sploh ni opravilo skrbnega pregleda. Podjetje, ki je v lasti bosanskega tajkuna Mladena Milovanovića, se je zaradi korupcije in prevarantskih aktivnosti znašlo na črni listi Svetovne banke. Med letoma 2008 in 2010 je podjetje namreč prek spornih, vnaprej dogovorjenih razpisov, dobivalo projekte, ki jih je financirala Svetovna banka.

Izsledki revizije Svetovne banke so pokazali, da so bili razpisi izvedeni v nasprotju s pravili Svetovne banke ter podjetju izrekla štiriletno prepoved sodelovanja na vseh projektih Svetovne banke. Tako kot izvajalec, podizvajalec ali v kakršnikoli drugi vlogi. Prepoved se izteče avgusta 2016.

Stečajniku pomembna le cena Stečajni upravitelj s tem podatkom ni seznanjen in pravi, da s samo prodajo nima zveze. "Po stečajnem zakonu je pomembna le najvišja cena. Tu ostajam nemočen, zadnjo besedo ima tako ali tako sodišče. Preverjanje izvora denarja je delo drugih institucij," pravi Jan.

Ključna je koncesija z Ljubljano Podjetje KPL je koncesionar Mestne občine Ljubljana za gradnjo in vzdrževanje cest, urejanje in varstvo ulic, izvajanje zimske službe, urejanje mestnih zelenic ... Koncesija z Ljubljano pa KPL-ju prinese prek 80 odstotkov vseh prihodkov, kar pomeni, da je KPL eksistenčno odvisen od koncesije z MOL. Ta je sklenjena še za naslednjih 12 let.

Ne spreglejte