Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2012,
11.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

cene

Torek, 1. 5. 2012, 11.01

7 let, 2 meseca

Cene uvoženih proizvodov marca za dober odstotek višje kot februarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Cene uvoženih proizvodov so se marca v primerjavi s februarjem zvišale za 1,1 odstotka, kažejo podatki statističnega urada.

Cene proizvodov, uvoženih iz držav zunaj evrskega območja, so se zvišale za 1,3 odstotka, cene proizvodov, dobavljenih iz članic območja evra, pa za odstotek.

Podražili so se naftni derivati Med skupinami po namenu porabe proizvodov so se za pet odstotkov zvišale cene energentov. Cene proizvodov za investicije so se dvignile za 1,1 odstotka, cene surovin so ostale na enaki ravni kot pretekli mesec, medtem ko so se cene proizvodov za široko porabo znižale za 0,2 odstotka.

Po skupinah uvoženih proizvodov so se marca najbolj podražili koks in naftni derivati (za 5,7 odstotka). Motorna vozila, prikolice in polprikolice so bili dražji za 3,1 odstotka, rudnine in kamnine za 2,2 odstotka, kemikalije in kemični izdelki za dva odstotka, tekstil pa za 0,4 odstotka.

Cene pohištva so ostale na enaki ravni Cene pohištva, farmacevtskih surovin in preparatov so marca ostale na enaki ravni kot februarja. Za 1,9 odstotka cenejše so bile po drugi strani kovine, računalniki, elektronski in optični izdelki so se pocenili za 1,7 odstotka, papir in izdelki iz papirja ter živila pa za 0,4 odstotka.

V medletni primerjavi so bile cene uvoženih proizvodov marca višje za 2,8 odstotka. Cene proizvodov, uvoženih iz držav zunaj evrskega območja, so se v tem obdobju zvišale za 3,2 odstotka, cene proizvodov, dobavljenih iz članic območja skupne evropske valute, pa za 2,5 odstotka.

Višje cene usnja, nižje cene papirja Na letni ravni so se zvišale cene usnja, usnjenih in sorodnih izdelkov (za 17,2 odstotka), rudnin in kamnin (za 12,1 odstotka), koksa in naftnih derivatov (za 11,1 odstotka), pijač (za 6,3 odstotka), izdelkov iz gume in plastičnih mas (za 5,9 odstotka) in tekstila (za 4,2 odstotka).

Nižje kot marca lani pa so bile cene papirja in izdelkov iz papirja (za 6,4 odstotka), kovin (za 6,1 odstotka) in farmacevtskih surovin ter preparatov (za 3,9 odstotka).

Ne spreglejte