Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
27. 6. 2013,
10.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mura Mojca Lukančič

Četrtek, 27. 6. 2013, 10.27

7 let, 2 meseca

Blagovna znamka Mura prodira v Rusijo in Izrael

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Aha Muri in Muri EHM bo na začetku julija zaradi poslovnih razlogov brez dela ostalo skoraj 300 zaposlenih.

Kakšna bo prihodnost Mure, smo povprašali nekdanjega direktorja Mure Bojana Starmana in solastnico družbe Aha Mura Mojco Lukančič. Medtem ko je Starman v svojem komentarju precej zadržan, pa Lukančičeva podjetju napoveduje svetlo prihodnost.

"Potrebno je biti zelo produktiven in racionalen"

Nekdanji direktor podjetja Mura Bojan Starman, ki je podjetje vodil med oktobrom 2009 in januarjem 2011, meni, da imata Aha Mura in Mura EHM očitno prevelike stroške oziroma si ne moreta zagotoviti dovolj dela.

Kot nam je povedal, je treba biti v tekstilni panogi zelo produktiven, racionalen in previden pri stroških ter porabi časa, saj je le tako mogoče poslovati pozitivno. "Samo malenkost se naredi nekaj drugače, samo nekaj ljudi je lahko brez dela nekaj časa in je katastrofa tukaj," je opozoril.

Poudaril je, da je tekstilna panoga delovno zelo intenzivna, zato je prepričan, da bi bilo treba spremeniti davčno politiko in podjetja oprostiti plačila vsaj dela prispevkov za delavce, saj bodo lahko le tako Mura in druga podjetja iz panoge preživela, "če ne pa na dolgi rok nimajo možnosti, saj je vse skupaj preprosto preveč obdavčeno".

Blagovna znamka Mura prodira v Rusijo in Izrael

Solastnica družbe Mojca Lukančič pa je drugačnega mnenja. Kot nam je povedala, so lani poslovali z dobičkom, nato pa so se zaradi krize na evropskih trgih zmanjšala naročila blagovnih znamk, za katere proizvajajo izdelke, zato so se odločili za prilagoditev, ki jim še zagotavlja pozitiven poslovni rezultat. Rešitev iz nastalega položaja vidi v iskanju novih naročnikov, ki pa jih po njenih besedah ni mogoče najti čez noč.

Na vprašanje, kako Aha Mura konkurira azijskim proizvajalcem, ki imajo na voljo veliko cenejšo delovno silo, nam je odgovorila, da sami proizvajajo predvsem za visoko kakovostne blagovne znamke, ki svojih proizvajalcev ne iščejo na azijskih trgih. Ob tem je poudarila, da so v primerjavi z evropsko konkurenco cenejši proizvajalec, kot jih najdemo v Italiji in Franciji, so pa na drugi strani dražji od podjetij na Portugalskem, v Srbiji in Romuniji.

Lukančičeva je prepričana, da bo podjetje v prihodnjem letu ali dveh spet zaposlovalo delavce. Pri tem je poudarila, da v zadnjem obdobju veliko delajo za promocijo lastne blagovne znamke na novih trgih, med katerimi je posebej izpostavila območje nekdanje Jugoslavije, Avstrijo, Nemčijo, Rusijo, Kazahstan in Izrael.

Ne spreglejte