Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
11. 9. 2015,
11.21

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

osebne finance stanovanja nepremičnine nepremičnine Španija

Petek, 11. 9. 2015, 11.21

1 leto, 1 mesec

Barcelona oglobila banke, ker sedijo na praznih stanovanjih

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Županja Barcelone se je odločila za ukrep, ki bo banke spodbudil, da bodo zasežene nepremičnine na voljo občanom, ki nimajo rešenega stanovanjskega problema.

Mestni svet katalonske prestolnice je uresničil dano obljubo, da bo kaznoval banke, ki v svojih poslovnih knjigah vodijo prazne nepremičnine. Več španskim bankam je za 12 stanovanj, ki so brez prebivalcev že več kot dve leti, izrekel skupaj 60 tisoč evrov denarne kazni, piše britanski časnik The Guardian. Gre sicer za simboličen ukrep, ki bi lahko v prihodnje sprožil masovno kaznovanje španskih bank.

Globe za banke BBVA, Banco Sabadell in Sareb "Mestne oblasti morajo uporabiti vsa razpoložljiva sredstva, da rešijo stanovanjske probleme svojih meščanov," je dejala 41-letna županja Barcelone Ada Colau. Kazni so doletele banke BBVA, Banco Sabadell in Sareb. Barcelonski uradniki trenutno preiskujejo še 62 nepremičnin, za katere bi se lahko izkazalo, da obstaja razlog za kaznovanje bank.

Ada Colau, ki je spomladi presenetljivo zasedla županski stolček katalonske prestolnice, je vodja levičarske koalicije Barcelona En Comu. Zaslovela je kot aktivistka, ki se je zavzemala za pravice lastnikov stanovanj, ki so jih prisilno izseljevali.

Kaznovane banke imajo mesec dni časa Kot piše The Guardian, je županja pojasnila, da so globe uperjene proti bankam, naj vendarle nekaj naredijo s praznimi nepremičninami. Kaznovane banke imajo zdaj mesec dni časa, da poiščejo najemnike, sicer bodo oglobljene z dodatnih deset tisoč evrov kazni. Če nepremičnin tudi po dveh mesecih ne bodo na voljo za najem, jih čaka dodatnih 15 tisočakov globe.

Zakon, ki Barceloni omogoča kaznovanje bank zaradi praznih nepremičnin, je bil potrjen že lani, torej v prejšnji sestavi mestnega sveta, a ga v praksi niso izvajali. Precedenčni primer se je zgodil že leta 2013 v katalonskem mestu Terrassa, ko so mestne oblasti trem bankam izrekle pet tisoč evrov kazni zaradi praznih nepremičnin. Pravico do kaznovanja je potrdilo tudi sodišče, potem ko se je na zakon pritožil španski bančni velikan Bankia.

Višje subvencije in zagotovitev novih osem tisoč stanovanj Županja Colaua je ves čas poudarjala, da je pravica do stanovanja ena od njenih županskih prioritet. Že prvi dan županovanja je posegla v načrtovane izselitve v okrožju Nou Barris in začela iskati primernejše rešitve za svoje meščane.

Pod njenim vodstvom je Barcelona tudi zvišala subvencije za tiste, ki zamujajo pri plačilu najemnin. Sprejela je tudi več ukrepov za zagotovitev novih osem tisoč neprofitnih stanovanj.

Več pozornosti bodo iskalcem stanovanj namenili tudi v Madridu V zadnjih letih se je več kot sto občin po vsej Španiji odločilo za kaznovanje bank zaradi praznih nepremičnin. Španija ima namreč 3,4 milijona praznih stanovanj, oblasti pa so zaradi neplačevanja hipotekarnih posojil lani zasegle 95 nepremičnin dnevno.

K podobnim ukrepom se je zatekla tudi madridska levičarska županja Manuela Carmena. Kot je napovedala ob izvolitvi, bo eden njenih prvih ukrepov ta, da prepreči prisilne izselitve ljudi, odklapljanje vode in elektrike. Špekulativnim nepremičninskim skladom pa je napovedala zvišanje davkov na prazna stanovanja.

Poleti je tako napovedala, da bo mesto preverilo zahtevke za izselitev 70 družin, ki živijo v socialnih stanovanjih, in sprejelo ukrepe za zaščito več kot dva tisoč družin, ki jim grozi prisilna izselitev.

Ne spreglejte