Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2012,
9.15

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

HSBC pranje denarja

Torek, 11. 12. 2012, 9.15

4 leta, 2 meseca

Banka HSBC bo plačala 1,9 milijarde dolarjev zaradi pranja denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanska banka HSBC je potrdila, da bo ameriškim oblastem v poravnavi zaradi pranja denarja plačala 1,9 milijarde ameriških dolarjev.

Banka HSBC je bila namreč osumljena, da je pomagala pri pranju denarja mamilarskih kartelov in drugih držav, proti katerim imajo ZDA uvedene sankcije. Že v začetku leta pa je banka po obsežni preiskavi ameriškega senata priznala, da ima slab nadzor nad preprečevanjem pranja denarja. Pretekli mesec pa je razkrila, da je na stran dala 1,5 milijarde dolarjev, s katerimi bi pokrila morebitne poravnave ali kazni.

Banka že sprejela svojo odgovornost "Sprejmemo odgovornost za naše pretekle napake," je povedal izvršni direktor banke Stuart Gulliver. "Zelo nam je žal za napake," je še povedal za BBC. Banka HSBC pa je še razkrila, da je približno 290 milijonov ameriških dolarjev namenila za izboljšanje mehanizmov, s katerimi bodo bolj učinkovito preprečevali pranje denarja, hkrati pa ustvarila nov položaj direktorja za finančni kriminal.

K odkritju neučinkovitih mehanizmov za preprečevanje pranja denarja je sicer bistveno pripomogla preiskava ameriškega senata, ki je v svojem poročilu močno kritiziral ohlapen nadzor nad pranjem denarja banke HSBC. V poročilu so namreč trdili, da bančne račune v Mehiki in ZDA uporabljajo kralji drog za pranje denarja, hkrati pa opozorilo na transakcijo v višini sedem milijard ameriških dolarjev med mehiško in ameriško podružnico, čeprav je Mehika znana po tem, da je središče mamilarskih kartelov. Banka pa naj bi po besedah senata tudi poslovala z državami, kot so Iran, Severna Koreja in z drugimi državami, ki so predmet ameriških sankcij, piše BBC.

Ni jasno, ali bo imelo to kakšne posledice za banko Za zdaj pa še ni jasno, ali bo zaradi tega banka utrpela kakšne posledice in kakšne te bodo. Banka HSBC sicer velja za eno večjih v Evropi glede na tržno kapitalizacijo, v prvih šestih mesecih pa je ustvarila dobiček v višini 12,7 milijarde ameriških dolarjev.

Banka HSBC pa ni edina, ki je sprejela takšno vrsto poravnave. Veliko manjša banka Standard Chartered je pred kratkim plačala 300-milijonsko kazen zaradi kršenja ameriških sankcij. Oba primera sta sicer primer preprečevanja pranja denarja v bankah in kršenja sankcij.

Ne spreglejte