Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2024,
15.07

Osveženo pred

9 ur, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Natisni članek

delavci tovarna Bruselj Audi

Ponedeljek, 16. 9. 2024, 15.07

9 ur, 42 minut

Audi načrtuje zaprtje bruseljske tovarne električnih avtomobilov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
Protest zaposlenih v tovarni Audi v Bruslju | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Nemški proizvajalec avtomobilov Audi z letom 2025 načrtuje zaprtje tovarne v Bruslju v Belgiji, ki velja za njegovo zibelko električnih avtomobilov. Posledično se je danes pred Audijevim poslopjem protestno zbralo okoli 200 zaposlenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Audijevi bruseljski tovarni je na udaru tri tisoč delovnih mest. Tamkajšnji zaposleni so po poletnem dopustu sprožili daljšo stavko, danes so v belgijski prestolnici pripravili tudi velike demonstracije, ki so se jih v znak solidarnosti udeležili tudi zaposleni v drugih podjetjih.

Kot piše AFP, se je na demonstracijah zbralo več tisoč ljudi – po podatkih policije več kot pet tisoč, po podatkih organizatorja več kot deset tisoč.

Protest zaposlenih v tovarni Audi v Bruslju | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Zbrani so se protestno sprehodili po prestolnici. Nekateri so prižigali petarde in dimne bombe, številni so bili opremljeni s sindikalnimi zastavami in napisi, kot je: "Nismo naprodaj."

Delavci v Audijevi tovarni v Bruslju
Novice Audijevi delavci s krajo avtomobilskih ključev zahtevajo pojasnila o prihodnosti bruseljske tovarne

Organizatorji so pojasnili, da želijo voditelje EU spodbuditi k ukrepanju in obsežnim naložbam, da bi ohranili delovna mesta v industriji.

Nekateri Audijevi delavci so noč prebili v šotorih pred sodobnim proizvodnim obratom, kjer proizvodnja električnih avtomobilov teče od leta 2018, potem ko so tam že 70 let prej sestavljali vozila z motorji na notranje zgorevanje.

Analitiki Audijevo napoved o zaprtju tovarne v Bruslju v prihodnjem letu vidijo kot simptomatično za težave, ki so ob šibkem povpraševanju in hudi konkurenci iz Kitajske prizadele širšo evropsko industrijo električnih avtomobilov.

Audi Bruselj tovarna
Avtomoto Bodo našli rešitev? Obeti za Audijevo tovarno vse slabši.

Audi je hčerinsko podjetje nemškega avtomobilskega velikana Volkswagen, ki je ta mesec že pretresel z novico, da razmišlja o zaprtju nekaterih obratov v Nemčiji.

Pospešek proizvodnje električnih avtomobilov v Evropi je posledica njene politike zelenega prehoda. Bruselj si je namreč za cilj zastavil, da z letom 2035 prepove prodajo avtomobilov z motorji na fosilna goriva. A prodaja električnih avtomobilov je slabša od pričakovanj.

Fabrizio Longo Audi
Avtomoto Tragedija v Alpah: med vzponom padel eden od Audijevih direktorjev
Ne spreglejte