Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 2. 2015,
14.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Apple

Sreda, 11. 2. 2015, 14.07

7 let, 2 meseca

Applova tržna vrednost spet podrla rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skok vrednosti Applove delnice je Apple ustoličil kot prvo ameriško podjetje, katerega vrednost je presegla 700 milijard dolarjev. Je tu meja in od kod bodo prišle Applove naslednje milijarde?

Za 50.600 odstotkov vrednejše podjetje kot leta 1980 Delnica podjetja Apple je bila včeraj vredna 122,02 dolarja oz. 107 evrov, kar je prispevalo k novi rekordni oceni tržne vrednosti tega tehnološkega velikana. Ta je dosegla 710,7 milijarde dolarjev oz. 628 milijard evrov in s tem Apple ustoličila kot najvrednejše podjetje v zgodovini sploh. A le kratek del zgodovine je potreben za pregled tega, kako spektakularna je bila rast tega podjetja: Wall Street Journal je ocenil, da je vrednost Appla od njegovega vstopa na borzo leta 1980 poskočila za 50.600 odstotkov.

Večina dobička od prodaje pametnih telefonov Apple Velik del odgovornosti za nedavno eksplozivno rast seveda nosi Applov pametni mobilnik. Kot so pred časom poročali skorajda vsi relevantni mediji, je Apple v zadnjem četrtletju teh prodal kar 74,5 milijona in (tudi z njimi) dosegel 18 milijard dolarjev oz. 16 milijard evrov dobička (prodali so 9,4 iPhona na sekundo!). Spletni portal BGR.com meni, da je zaradi Samsungovega "neuspeha" Apple pobral kar 93 odstotkov vsega dobička na trgu pametnih telefonov v zadnjem letu.

Dvakratnik Googla Applov vzpon vodi tudi širitev na nove trge – predvsem Kitajsko, kamor spadajo tako celinski del kot tudi Hongkong in Tajvan. Še pred kratkim je bil Applov izkupiček na teh trgih zanemarljiv, lani pa je tam ustvaril več kot 33 milijard evrov prihodkov. Finančni časnik Forbes poroča, da Applova vrednost presega vrednost naftnega velikana ExxonMobil (382 milijard dolarjev) in tehnološkega giganta Google (365 milijard). Apple je danes vreden več kot znaša skupna tržna vrednost vseh podjetij z lestvice S&P 500 leta 1977.

Kam naprej? Ob vsem skupaj se samo od sebe postavlja vprašanje, ali je Apple s svojo rastjo dosegel mejo in od kod bodo – če bodo – prišli naslednji rekordni zaslužki. Trg pametnih telefonov se bo namreč sčasoma umiril, tablični računalniki se že dosegli neko stopnjo zrelosti. Mnenja analitikov so deljena – nekateri stavijo na Applovo uro, ki naj bi ustvarila pomemben vir novih prihodkov ter redefinirala standard in funkcijo ročne ure.

Ne spreglejte