SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žadasti zajec raziskuje površje Lune

2

termometer

Kitajsko lunarno vozilo Žadasti zajec je v torek končalo prvo analizo tal na Luni. Žadastemu zajcu in njegovemu pristajalnemu modulu je decembra lani uspel prvi mehki pristanek na Luni po letu 1976.

Pretekli konec tedna sta se modul in rover "zbudila" po dvotedenskem obdobju hibernacije, kolikor traja Lunina noč. Večino električne energije namreč ustvarita iz sončne svetlobe, zato lahko delujeta le podnevi. Žadastega zajca sicer ponoči, ko se temperature spustijo na okoli −180 stopinj Celzija, grejejo plutonijevi grelci.

Kitajsko raziskovanje vesolja se šele začenja Torkova analiza površja je trajala pol ure, opravila pa jo je roverjeva robotska roka. To so s približno 380 tisoč kilometrov oddaljene Zemlje nadzorovali kitajski znanstveniki, ki so bili s prvim poizkusom zadovoljni.

Prva kitajska misija na Luno, imenovana Chang'e-3, je sicer namenjena zbiranju podatkov in preizkušanju nove opreme, s čimer namerava ta hitro rastoča azijska država postaviti temelje za raziskovanje vesolja v prihodnosti. Žadasti zajec bo Luno raziskoval tri mesece, pristajalni modul pa naj bi deloval eno leto.

Kako sta opremljeni vozili? Na pristajalni modul so Kitajci namestili: - optični ultravijolični teleskop za potrebe astronomov, - ultravijolično kamero za spremljanje vremena v vesolju in - kamero za nadzor pristanka.

Na Žadastem zajcu pa najdemo: - dve panoramski kameri, - strojno in navigacijsko kamero, - alfa magnetni spektrometer za analizo kemijske sestave kamnin, nameščen na robotski roki, - infrardeči spektrometer za proučevanje mineralov in - radar, ki prodre pod površje, za analizo sestave Luninega površja in skorje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin