SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z nanopeno do boljših čelad

2

termometer

 | Foto:
Nanopene lahko absorbirajo velike količine energije in ob tem ohranijo svojo strukturo. Točno to, kar pričakujemo od materialov za osebno zaščito in varovanje pred eksplozijami.

Znanstveniki kalifornijske univerze v San Diegu so s posebno tehniko mešanja na molekularni ravni ustvarili posebno peno, ki se od navadnih pen razlikuje po velikosti por. Ravno ta velikost por je odločilnega pomena za morebitno rabo pri proizvodnji zaščitnih oblek, čelad ali ščitov, pa tudi odpornih materialov v gradbeništvu.

Običajne pene pod vplivom nenadnih in močnih sunkov absorbirajo energijo na manjši površini, zaradi česar lahko pride do strukturnih napak in škode. Toda pri nanopenah, kjer so pore dovolj majhne, se energija takšnega nenadnega in močnega sunka neškodljivo razporedi čez širšo površino. Pri nanopenah, katerih struktura spominja na čebelji panj, predstavljajo pore od 50 do 80 odstotkov površine, njihova primerna velikost je od 10 nanometrov do 10 mikrometrov. Raziskave sicer še potekajo, a do zdaj so največjo učinkovitost pri absorpciji energije močnih sunkov ugotovili pri nanopenah s porami velikosti nekaj deset nanometrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin