Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
30. 12. 2011,
11.21

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Trajnost ekologija Švica

Petek, 30. 12. 2011, 11.21

2 meseca

Visoka tehnologija v visokem gorovju

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Futuristična planinska koča na ledeniku gore Monte Rosa v zahodnih švicarskih Alpah je obenem tudi znanstveni poskus energetske učinkovitosti v zahtevnih okoliščinah.

Že podoba te planinske koče, ki je videti kot kamniti kristal, vsajen v ledeniško okolje, nakazuje, da gre za nekaj posebnega, a lična podoba je le začetek njene zgodbe. V dveh letih, odkar ta prenovljena in nadgrajena planinska koča lahko sprejme okoli sto ljubiteljev narave, se je dokazala tudi z vidika trajnostnega usklajevanja potrebe po ohranjanju nedotakljivosti tega ranljivega ekosistema in zadovoljevanju potreb vedno večjega števila obiskovalcev. Nova koča s svojim delovanjem ustvarja le približno tretjino odpadnih in strupenih snovi v primerjavi s predhodno, celo manjšo kočo, ki je prej stala na istem kraju.

Gora ni nora

Za znanstveno delo v zvezi s kočo skrbi švicarski zvezni institut za tehnologijo ETH, ena najbolj priznanih visokošolskih in znanstvenih ustanov tudi zunaj Švice. V koči preizkušajo in tudi razvijajo nove koncepte okrepljene energetske učinkovitosti, predvsem z vidika optimalne zasnove tovrstnih stavb v ekstremnih razmerah.

Koča namreč leži na 2883 metrih nadmorske višine nedaleč slovite gore Matterhorn, v okolju, kjer nevihte in sunkovite spremembe s temperaturnimi razlikami, ki segajo tudi do 50 stopinj, niso nič nenavadnega.

Pročelje deluje kot "termoska"

Koča je skrbno zasnovana do potankosti, tako pri gradnji kot pri delovanju. Tako so skrbno izbirali gradbene materiale, pročelje izvedli v skladu z delovanjem termos posode, na zunanjih površinah namestili fotovoltaične celice.

Poskrbeli so tudi za shranjevanje in večkratno uporabo vode ter kombinirani sistem ogrevanja in generiranja energije, ki deluje na biogorivo.

Podatke in delovanje sproti nadzorujejo v Zürichu

Za optimalno delovanje skrbi sistem, ki sproti nadzoruje okoli 150 parametrov ogrevanja, prezračevanja, fotovoltaike in drugih senzorjev, tudi v času, ko koča ni zasedena. Podatki se namreč prek satelitske povezave sproti posredujejo na ETH v Zürich, kjer jih analizirajo v raziskovalne namene.

Pametna koča bo še pametnejša

Naslednji korak, ki se mu bodo raziskovalci posvetili, je nadaljnje nižanje obratovalnih stroškov koče.

Znanstveniki namreč ocenjujejo, da z natančnejšim predvidevanjem števila vsakokratnih obiskovalcev in upoštevanjem čim natančnejših vremenskih napovedi lahko dodatno optimirajo sistem in dosežejo dodatne prihranke.

Ne spreglejte