Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 8. 2011,
14.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vesolje Rusija

Sobota, 6. 8. 2011, 14.45

8 let

V Rusiji se spominjajo drugega človeškega poleta v vesolje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Rusiji obeležujejo 50. obletnico drugega poleta človeka v vesolje. 6. avgusta 1961 je v orbito poletel komaj 25-letni German Titov, ki je med več kot 25-urnim poletom 17-krat obkrožil Zemljo.

Kljub temu je njegov dosežek ostal v senci prvega poleta v vesolje, ki ga je nekaj mesecev pred njim opravil Jurij Gagarin.

V vesolju je preživel cel dan

Gagarinov polet je trajal 108 minut, Zemljo pa je obkrožil le enkrat. Titov pa je bil prvi človek, ki je v vesolju preživel cel dan in posnel fotografije v obriti. Bil je tudi prvi, ki je izkusil "vesoljsko bolezen", stanje, podobno morski bolezni. Titov, ki je umrl leta 2000 v starosti 65 let, ostaja najmlajši človek, ki je poletel v vesolje.

nikoli več ni poletel v vesolje Titov je bil vse življenje razočaran, ker ni bil izbran za prvi polet v vesolje. Ta čast je 12. aprila 1961 pripadla Juriju Gagarinu, ki se je tako zapisal v zgodovino, Titov pa je nekako utonil v pozabo in kasneje ni nikoli več poletel v vesolje.

Razočaranja ni skrival

Po letih urjenja in testov sta bila Gagarin in Titov izbrana kot najboljša kandidata za prvi polet v vesolje. Toda sovjetske oblasti so se večer pred predvidenim poletom odločile za Gagarina. Kot je razvidno z arhivskih fotografij, Titov ob uradni objavi novice ni skrival razočaranja.

Ruski vesoljski strokovnjaki so vselej zatrjevali, da je bil Titov tako dobro telesno pripravljen kot Gagarin, toda sovjetske oblasti naj bi bile zaskrbljene zaradi njegovega zaprtega značaja, slabše proletarske vzgoje in nerusko zvenečega imena. Titovov oče svojega sina sicer ni poimenoval German, ker bi imel kakšne povezave z Nemčijo, temveč po glavnem junaku Puškinove mojstrovine Pikova dama Hermanu.

Misija Titova s plovilom Vostok-2 je bila velik uspeh, čeprav ga je med poletom mučila slabost. Kljub temu mu je uspelo zaspati, zaradi česar so se v kontroli na Zemlji zbali, da je umrl.

Odprli so njemu posvečeno razstavo Obletnica Titovovega poleta mineva precej bolj skromno kot praznovanje petdesetletnice Gagarinovega poleta. Glavni dogodek bo odprtje spominskega muzeja v njegovi rodni vasi Polkovnikovo v republiki Altaj v južni Sibiriji, v moskovski galeriji Fotosojuz pa so odprli razstavo o zgodovini vesoljske fotografije, posvečeno Titovu.

Ne spreglejte