SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V omrežje priklopili največjo svetovno vetrno elektrarno na morju

2

termometer

Včeraj so se prvič zavrtele vetrnice 175 turbin, ki se dvigajo iz valov ustja Temze. Elektrarna London Array je dovolj zmogljiva, da z elektriko oskrbi kar 470 tisoč britanskih domov.

Nadgradnja že obstoječe infrastrukture iz leta 2011 je sicer operativna od 8. aprila letos, elektriko pa po vtičnicah pošilja od včeraj. Slavnostni trak ob začetku delovanja je prerezal britanski premier David Cameron in zagon elektrarne označil za "veliko zmago za Veliko Britanijo in še večjo za področje obnovljivih virov energije". Cameron in Greg Barker, britanski minister za okolje, upata tudi, da bodo otoškemu zgledu postopoma sledile države, ki se še vedno krčevito otepajo trajnostnih rešitev v energetiki.

Lastništvo projekta London Array (LA) si sicer delijo danski Dong Energy, nemški E. On in Masdar iz Abu Dabija. 630 megavatov izhodne moči je dovolj, da LA z elektriko oskrbi skoraj pol milijona britanskih domov. Barker in konzorcij omenjenih podjetij ocenjujeta, da se bodo britanski izpusti ogljikovega dioksida zaradi vetrne elektrarne na letni ravni zmanjšali za približno 925 tisoč ton.

London Array je žezlo največje vetrne elektrarne na odprtem morju sicer odvzel britanskemu projektu Greater Gabbard z močjo 500 megavatov. Stroka ocenjuje, da otoška produkcija električne energije s pomočjo vetra trenutno dosega 3,6 gigavata, do konca desetletja pa bi se lahko zvišala za petkrat.

Britansko prizadevanje za zeleno energijo je močno pohvalil vodja lokalne veje okoljevarstvene organizacije Greenpeace John Sauven, a Camerona v isti sapi pozval k popolni dekarbonizaciji elektroenergetskega sektorja do leta 2030.

Instalacija 175 turbin sicer predstavlja šele prvo fazo projekta London Array – v bližnji prihodnosti se bo kvota vetrnic dvignila na 217, moč elektrarne pa na dober gigavat (1000 MW), kar pomeni, da bodo gospodinjski aparati še naprej nemoteno brneli v 750 tisoč britanskih domovih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin