Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
24. 3. 2015,
15.16

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

asteroid meteorit Matic Tomšič

Torek, 24. 3. 2015, 15.16

4 leta, 2 meseca

V Avstraliji odkrili največji krater na Zemlji

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V najmanjši kontinent na planetu naj bi pred več kot 300 milijoni let sočasno udarila gigantska meteorita, ki sta na današnjem podeželju centralne Avstralije ustvarila 400 kilometrski dvojni krater.

Avstralski znanstveniki so dokaze o udarcu meteorita, ki se je zgodil pred več sto milijoni let in ustvaril verjetno največji krater na površini Zemlje, pravzaprav našli po naključju, piše ABC. Poklicalo naj bi jih eno od energetskih podjetij, ki je v osrčju Avstralije z vrtinami raziskovalo možnosti morebitne postavitve geotermalne elektrarne. Med vrtanjem so naleteli na plast mineralne kamnine, ki je spominjala na kremen, a je imela malce drugačno teksturo. Šlo je za vrsto kremena, ki nastane le ob silovitih udarcih, kot je nalet meteorita. Med drugim so ga našli tudi v kraterju Chicxulub v Mehiki - tega naj bi izvrtalo vesoljsko telo, ki je povzročilo izumrtje dinozavrov.

Če kraterja ne vidimo, to še ne pomeni, da ga ni Portal Phys.org piše, da so znanstveniki na področju našli tudi minerale in kamnine, ki sicer sestavljajo Zemljin plašč, geološko plast, ki se nahaja več deset kilometrov pod skorjo našega planeta. Te na dan Po dodatnih raziskavah jim je uspelo začrtati dimenzije kraterja, ki sta ga po milijonih let s površja Zemlje izbrisala tako erozija kot nalaganje sedimentov. Pravzaprav dveh kraterjev, ki se razprostirata na več kot 400 kilometrih centralne Avstralije. Znanstveniki glede na geološke dokaze namreč predvidevajo, da se je meteorit ob vstopu v Zemljino atmosfero tik pred stikom s površino razklal na dva dela. Premer vsakega naj bi bil približno deset kilometrov. Teorija pojasnjuje, zakaj so znanstveniki našli dva in ne le enega kraterja.

Prejšnji rekorder še vedno velja za najstarejšega Novoodkriti dvojec kraterjev v Avstraliji je rekord najsilovitejšega odkritega udarca asteroida v Zemljo vzel kraterju Vredefort v Južni Afriki, ki počez meri 380 kilometrov. Vredefort sicer ostaja najstarejši odkriti krater - nastal naj bi pred več kot dvema milijardama let.

Ko že omenjamo starost - avstralski znanstveniki ocenjujejo, da je 400-kilometrski dvojni krater nastal pred vsaj 300 milijoni let. Če to drži, se je Avstralija takrat priključevala superkontinentu Pangea. Mnenja o starosti kraterjev sicer niso enotna - Andrew Glikson, vodja raziskave, je za Tectonophysics pojasnil, da pred 300 milijoni let ni bilo nobenega masovnega izumrtja živih bitij, ki bi ga tako silovit udarec zagotovo povzročil. Krater je zato mogoče še precej starejši.

Ne spreglejte