Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2013,
19.26

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zvezde vesolje Hubble Evropska vesoljska agencija

Torek, 6. 8. 2013, 19.26

5 let, 5 mesecev

Uganka o evoluciji galaksij razrešena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nedavni sveži zabeležki Nasinega vesoljskega teleskopa Hubble so astronomom pomagali razrešiti dolgoletno uganko o razvoju galaksij.

Leta in leta so znanstveniki tuhtali, čemu so galaksije, ki ne formirajo več novih zvezd, tako imenovane ugasle galaksije, dandanes večje, kot so bile nekoč, ko so bile še "žive". Do pred kratkim je bila njihova teorija, da so starodavne ugasle galaksije rasle z združitvijo z manjšimi okoliškimi sestričnami, ki so prav tako prenehale rojevati zvezde, vendar pa je po najnovejših ugotovitvah zdaj ta teza ovržena.

Zapleten račun, preprost rezultat Ugotovili so, da zajeten del večjih galaksij ugasne pozneje ter se nato priključi svojim manjšim izstradanim sorodnikom, tako pa hkrati daje zmoten vtis širjenja posamezne galaksije skozi čas. Znanstveniki so si pri kartografiranju vnaprej določnega območja vesolja pomagali s Hubblovo raziskavo o kozmični evoluciji (COSMOS) ter kanadsko-francosko-havajskim in Subarujevim teleskopom. Iz svojih opažanj in posnetkov so nato ustvarili tudi video.

Ekipa je preučevala in opazovala, kako so se izčrpane galaksije obnašale v zadnjih osmih milijardah letih, in sčasoma prišla do sklepa, da se večina med potekom časa ni širila, temveč so ostale relativno majhne in kompaktne.

Iz dobljenih rezultatov so sklenili, da se je rojevanje zvezd v starejših galaksijah preprosto prenehalo prej kot v mlajših. Kot so povedali, se jim zdi to povsem logično in smiselno, saj so bile zvezderojevajoče galaksije v zgodnejšem vesolju manjše in so bili njihovi mejniki glede velikosti in razvoja postavljeni precej nižje.

Hubble s polno paro naprej Hubblov vesoljski teleskop, otrok Nase in Evropske vesoljske agencije, je sicer od izstrelitve davnega leta 1990 opravil že prek enega milijona opazovanj, izjemno aktiven pa ostaja tudi še danes. Nasa je v začetku leta sporočila, da je njegovo odpravo podaljšala do konca aprila 2016, tako da bo razkrival veliko črnino še kar lep čas.

Ne spreglejte