SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Temperaturni rekordi v dobi, ko naj bi se Zemlja ohlajala

2

termometer

Študija, ki upošteva gibanje temperatur v zadnjih 11 tisoč letih, ugotavlja, da se je trend postopnega ohlajanja v zadnjem stoletju povsem obrnil, temperature pa so dosegle nov vročinski vrh.

Raziskava, izdana v znanstveni reviji Science, prinaša skrb zbujajoče podatke. Ameriški znanstveniki so namreč ugotovili, da se je naš planet več tisoč let postopoma ohlajal, ko se je v 20. stoletju zgodil nenačrtovan obrat. Raziskovalci so se z analizo fosilov drobnih morskih organizmov dokopali do rekonstrukcije globalnih temperatur vse do zadnje ledene dobe.

To je še en dokaz, da trenutno segrevanje ozračja ni naravni pojav, temveč rezultat dviganja izpustov toplogrednih plinov, kar je še posebej značilno za obdobje po industrijski revoluciji pred 250 leti. Če je bilo prvo desetletje 20. stoletja eno od najhladnejših v zadnjih 11 tisoč letih, pa je prvo desetletje 21. stoletja najtoplejše do zdaj.

Pred to študijo je znanstvenikom uspelo rekonstruirati temperaturno skalo samo za zadnjih 2.000 let. Temperaturni trend tega obdobja oblikuje linijo v obliki hokejske palice, kar pomeni, da se razmeroma stabilna temperaturna linija na koncu močno dvigne in zaobli. Shaun Marcott, eden od vodij raziskave, in njegova ekipa z univerze v Oregonu so hoteli iti še dlje, do obdobja po koncu ledene dobe, ko so ljudje začeli udomačevati živali in prvič začeli s poljedelstvom.

"V zadnjih 100 letih smo se z mrzlega konca temperaturnega spektra povzpeli na topel konec spektra," pravi Marcott. "Še nikdar nismo opazili česa tako naglega. Še v ledeni dobi se globalne temperature niso spreminjale tako hitro," dodaja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin