SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tehnološki park Ljubljana z novo sončno elektrarno

4

termometer

Na strehi ene od stavb Tehnološkega parka Ljubljana so včeraj zagnali novo sončno elektrarno.

Nova elektrarna bo zadostovala za letno porabo 30 gospodinjstev Elektrarna MFE Sol Navitas Tehnološki park 1 z močjo sto kilovatov bo po poročanju spletne izdaje časnika Finance zadostovala za letno porabo 30 povprečnih gospodinjstev.

Vlagatelj v 250 tisoč evrov vredno in 2400 kvadratnih metrov veliko elektrarno je družba Sol Navitas Investicije iz Celja. Podjetje bo elektrarno najemalo 25 let, nato pa jo bo prepustilo Tehnološkemu parku.

Sto ton manj emisij toplogrednih plinov na leto Elektrarna naj bi omogočila zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za sto ton na leto. Direktor družbe Sol Navitas Robert Otorepec je za spletno izdajo časopisa Delo povedal, da je energija, pridobljena s sončnimi celicami, letos že postala cenejša od tiste, pridobljene iz biomase. V podjetju tudi pričakujejo, da se bo vrednost naložbe povrnila v devetih letih.

Direktor Tehnološkega parka Ljubljana Iztok Lesjak pa je za Finance.si povedal, da bodo v prihodnosti podobne objekte namestili tudi na druge objekte v Tehnološkem parku, s čimer bodo zagotovili poligon za preizkušanje novih tehnologij perspektivnih podjetij.

Slovenske sončne elektrarne proizvedejo 80 megavatov energije Po poročanju spletne izdaje časopisa Delo pa bo konec leta skupna zmogljivost slovenskih sončnih elektrarn dosegla 80 megavatov energije, kar zadostuje za letno porabo 24.000 gospodinjstev. S tem je Slovenija že dosegla raven preskrbe, ki jo je akcijski načrt za obnovljivo energijo predvidel šele za leto 2018.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin