SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Taljenje Mount Everesta – snežna meja se je dvignila za 200 metrov

4

termometer

Mount Everest in okoliški vrhovi izgubljajo svojo ledeno odejo, snežne padavine na območju pa se zaradi vse višjih temperatur zmanjšujejo od začetka 90. let prejšnjega stoletja.

Niti streha sveta ni imuna proti podnebnim spremembam. Nova raziskava je pokazala, da se je v zadnjih 50 letih snežna meja (meja trajnega snega) na Mount Everestu dvignila za kar 200 metrov, ledeniki na območju pa so se zmanjšali za 13 odstotkov. Najmanjši ledeniki – tisti manjši od kvadratnega kilometra – se talijo najhitreje. Od 60. let prejšnjega stoletja so se zmanjšali za 43 odstotkov. Tudi vsi preostali ledeniki znotraj himalajskega nacionalnega parka se zmanjšujejo z vse večjo hitrostjo, opaža raziskava.

Sudeep Thakuri in njegova ekipa z Univerze v Milanu sta opazovala območje okoli najvišje gore na svetu, veliko približno 1.800 kvadratnih kilometrov. Podatke so primerjali s pomočjo starih fotografij, satelitskih posnetkov in zemljevidov. Od leta 1992 se je temperatura na območju zvišala za skoraj eno stopinjo Celzija, količina snežnih padavin pa se je zmanjšala za več kot 10 centimetrov.

Raziskovalci sprememb na Mount Everestu ne morejo neposredno povezati z vse večjimi toplogrednimi emisijami, vendar so po njihovem mnenju prav podnebne spremembe glavni krivec za ugotovitve raziskave.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin