Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
14.18

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Edward Snowden ubežnik

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 14.18

4 leta, 3 mesece

Snowden: 10 stvari, ki jih potrebuje ubežnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Žvižgač Edward Snowden je z objavo dokumentov, ki razkrivajo ameriške prisluškovalne programe, sprožil pravi vihar. BBC pa je zbral deset stvari, ki jih Snowden kot ubežnik nujno potrebuje.

Edward Snowden se naj bi še vedno nahajal na moskovskem letališču, od koder mu je otežena pot naprej, saj so ZDA preklicale njegov potni list. Britanski BBC pa je sestavil seznam desetih stvari, ki bi mu glede na poročanje svetovnih medijev med begom še kako prišle prav.

1. Prenosni računalnik z zaščito osebnih podatkov Snowden naj bi potoval s štirimi prenosnimi računalniki, na katerih so shranjeni skrivni dokumenti, ki bi si jih ZDA zagotovo želele imeti.

2. Lažni brki Snowden zagotovo ni edini Američan, ki se je v Moskvi želel potuhniti, in se je domislil krinke. Še eden ameriški državljan, Ryan Fogle, je potoval skozi Moskvo z vohunskimi pripomočki, so sporočile ruske oblasti, ki so ga aretirale pretekli mesec. Fogle, nekdanji zaposlen na ameriškem veleposlaništvu, je imel pri sebi sončna očala, kompas in dve lasulji. Obtožili so ga vohunjenja in ga deportirali v ZDA.

3. Krofi Krispy Kreme O tem, da žvižgač obožuje krofe Krispy Kreme, je prvi pisal Reuters, vendar pa jih bo najverjetneje težko našel v Moskvi in južnoameriških krajih, kamor se naj bi zatekel pred ameriško roko pravice. Snowden je zaprosil Ekvador za azil, vendar pa je najbližja prodajalna njegovih najljubših krofov od prestolnice Quito oddaljena 2500 kilometrov.

4. Oblazinjena torbica za dokumente Takšna torbica varuje dokumente in kreditne kartice pred tistimi, ki uporabljajo vohunske naprave za branje dokumentov na daljavo, navaja BBC.

5. Jopa s kapuco in majice Majice je mogoče zlahka oprati tudi na letaliških straniščih, ki so koristna. Tudi skrb za jopo s kapuco je preprosta, kar Snowden zagotovo ve, saj je bil takšen kos oblačila pri njemu nepogrešljiv, tudi v časih, ko je živel preprostejše življenje.

6. iPad Tablični računalnik je več kot odličen pripomoček za kratkočasenje, saj lahko na primer prenese križanke različnih ameriških časopisov, ali pa spremlja, kaj o njem poročajo svetovni mediji. Hkrati pa se lahko v prehodnem območju na letališču zamoti s poslušanjem glasbe.

7. Vodič Lonely Planeta o Ekvadorju Čeprav Snowden čaka na odgovor ekvadorske vlade o tem, ali bodo njegovo prošnjo za azil odobrili, pa lahko razišče, kakšne znamenitosti in druge aktivnosti mu Ekvador lahko ponudi.

8. Seznam telefonskih številk Snowden bi morda razmislil tudi o spremembi paketa pri svojem mobilnem operaterju in ga zamenjal z mednarodnim, saj bo tako za telefonske pogovore zapravil manj ne glede na to, v katero mesto potuje.

9. Knjiga Zločin in kazen Fjodorja Dostojevskega Ruska klasika, ki pripoveduje o hudodelstvih in samopomiljevanju, se razteza na več kot 400 straneh, s tem pa je več kot idealna za daljši postanek na letališču. Razkolnikov v knjigi zagreši zločin, Snowden je na drugi strani razkril tajne vladne dokumente, oba pa se sprašujeta, ali bosta plačala za svoja dejanja.

10. Fotoaparat Na svojem potovanju pa bo Snowden videl in doživel marsikaj novega, pri spominih pa mu lahko pomagajo fotografije, zaključi BBC.

Ne spreglejte