SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska dijaka odlična na olimpijskih igrah znanstvenih talentov

1

termometer

Mariborska dijaka Miha Gulič in Klemen Ducman sta na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce Intel ISEF osvojila četrto nagrado.

Miha Gulič in Klemen Ducman sta se na Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF) v kategoriji Fizika in astronomija predstavila s projektom Visokofrekvenčni resonančni transformator, s katerim sta osvojila četrto nagrado. Od Intelovega sklada za mlade znanstvenike sta srednješolca prejela tudi 440 evrov (500 dolarjev) nagrade.

Tudi nobelovci ocenjevali mariborska dijaka Slovenska dijaka sta morala na tekmovanju v Pittsburghu v ZDA, na katerem je sodelovalo več kot 1.700 tekmovalcev iz več kot 75 držav, prepričati žirijo, ki je sestavljena iz več kot 1.200 vrhunskih strokovnjakov in znanstvenikov, med njimi tudi z nekaterimi Nobelovimi nagrajenci. Uspeh slovenske ekipe je še bolj odmeven zato, ker se je Slovenija na tekmovanje letos uvrstila prvič. Slovenska tekmovalca sta bila sicer izbrana na Državnem srečanju mladih raziskovalcev, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Zmagovalca sta mnenja, da je to tekmovanje pomembna odskočna deska za mlade, saj so na enem mestu zbrani vodilni svetovni strokovnjaki in ustanove s področja znanosti, kar je velika priložnost za navezovanje stikov tudi za nadaljnji študij in karierne možnosti. "Sodelovanje na tekmovanju je bila za naju nepopisna izkušnja," sta povedala. Prepričana sta, da so se jima "z udeležbo na dogodku in z odlično predstavitvijo projekta odprla številna vrata tudi za nadaljnje delo na področju znanosti. Poleg tega pa sva navezala veliko stikov z drugimi tekmovalci, s katerimi bova zagotovo kdaj v prihodnosti tudi sodelovala."

Glavno nagrado je osvojil 17-letni Kanadčan Glavno nagrado je na tekmovanju osvojil 17-letni Raymond Wang iz Kanade, ki bo prejel 66 tisoč evrov (75 tisoč dolarjev) nagrade. Žirijo je prepričal z razvojem novega sistema za dovod zraka za izboljšanje kakovosti zraka v letalskih kabinah in zmanjšanje prenosa bolezni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin