SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Škocjanske jame zaprte, voda se je dvignila tudi do 150 metrov

4

termometer

Zaradi posledic visokega nivoja reke Reke in s tem posledično naplavljenega lesa in škode na električni instalaciji za obiskovalce danes in v ponedeljek ni mogoč ogled Škocjanskih jam.

Škocjanske jame bodo predvidoma odprli v torek, so zapisali na spletni strani Parka Škocjanske jame. Voda se je v Krasu dvignila tudi do 150 metrov visoko.

V turističnem delu Škocjanskih jam se je voda dvignila za dobrih 35 metrov Naravovarstveni nadzornik v Parku Škocjanske jame Borut Lozej je ob tem zapisal, da je obilno deževje v zadnjih dneh prineslo veliko vode tudi v porečje Reke, tako da se je Kras ponovno napolnil z vodo.

Voda se je v Krasu dvignila tudi do 150 metrov visoko, v turističnem delu Škocjanskih jam pa dobrih 35 metrov. To je največ po letu 1975, ko se je voda dvignila tudi čez Cerkvenikov most v Hankejevem kanalu skoraj 70 metrov visoko, še pravi Lozej.

Zanimivo je, da se je voda približno enako dvignila tudi leta 2008 in 2012, kar je veliko pogosteje, kot je veljalo za zadnje stoletno povprečje.

Ogled jam zaenkrat le s površja Obiskovalci si do takrat lahko ogledajo jame s površja, po učni poti, ki je speljana okrog udornih dolin, kjer reka Reka ponikne v podzemlje. Ogled učne poti je prost in v jesenskih barvah še posebej zanimiv, navajajo v parku. V okolici pa so na voljo tudi druge manjše turistične jame in druge turistične znamenitosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin