Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
23. 7. 2014,
10.48

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

testisi Matic Tomšič

Sreda, 23. 7. 2014, 10.48

2 leti, 8 mesecev

Riba, ki ti odgrizne moškost

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Riba paku je sorodnica piranhe z manj ostrimi zobmi. Prehranjuje se s semeni in oreščki, njen plen pa so včasih tudi prsti plavalcev in "oreščki", ki visijo z moškega mednožja.

Paku je južnoameriška sladkovodna riba in bližnja sorodnica zloglasne piranhe. Od nje jo sicer ločita velikost, saj lahko zraste do dolžine 90 centimetrov, in oblika zob – piranhini so ostri kot britev, zobje ribe paku pa so ravni in precej spominjajo na človeške. Njene čeljusti imajo precej navora, saj so glavni vir prehrane rib paku v njihovem naravnem okolju predvsem razna semena in oreščki, ki padejo z obvodnih dreves.

Ribja vrsta malo zaradi novinarskega senzacionalnizma, malo pa zaradi resnih incidentov velja za razmeroma kontroverzno. V zadnjih letih se je iz tropskih voda Amazonke in Orinoka namreč razširila po večjem delu sveta in poskrbela za številna neprijetna srečanja z ljudmi. Najbolj "ogroženi" so predvsem moški naturistični plavalci, saj naj bi njihovi testisti ribo paku privlačili zaradi podobnosti z oreščki.

Ko zobje ribe paku srečajo človeka Na Papui Novi Gvineji naj bi pred leti tako umrla moška, ki jima je riba paku z ugrizom poškodovala moda, enega od njiju naj bi celo kastrirala. O grizenju prstov in domnevnih poškodbah moškosti so poročali tudi Škoti, Švedi in Danci – Skandinavci so ribo paku odkrili šele lani. Pojavila se je tudi v večini severnoameriških celinskih voda, v Velikih jezerih na severovzhodu ZDA, ameriška zvezna država Teksas pa je za vsako ulovljeno ribo paku že leta 2006 razpisala nagrado v višini sto dolarjev.

Avgusta lani naj bi slab meter dolga in 25 kilogramov težka riba paku v mednožje ugriznila celo slovenskega kopalca v Istri.

Invazivno vrsto iz naravnega habitata razseljujejo akvaristi Amazonsko ribo so v reke in jezera po svetu razširili akvaristi, saj je vrsta paku med njimi zelo priljubljena. Ker je zelo podobna piranhi, a je "vegetarijanka", je njeno vzdrževanje razmeroma preprosto, v akvariju pa je z nenavadnimi človeškimi zobmi videti precej zanimivo.

Težave so pojavijo, ko akvarijski primerki rib paku zrastejo. Ker lahko dosežejo tudi 90 centimetrov, številne ribe prerastejo svoja steklena zatočišča. Njihovi nepremišljeni lastniki jih zato preprosto odvržejo v bližnje jezero.

Ne spreglejte