Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
13. 10. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Natisni članek

Siol.net tv sprejemnik digisvet kabelska televizija nasveti nasvet Matic Tomšič

Četrtek, 13. 10. 2016, 4.01

6 let, 6 mesecev

Ali kupujete predrage kable?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

HDMI kabel | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Je ob nakupu kablov HDMI, s katerimi TV-zaslon povežemo s televizijsko škatlico ali predvajalnikom optičnih diskov (blu-ray, DVD), vredno odšteti več denarja za dražji in domnevno kakovostnejši kabel? Kratek odgovor: ne.

HDMI-kabli po žicah med oddajnikom (TV-škatlica oziroma box, predvajalnik večpredstavnostnih vsebin) in sprejemnikom (TV, računalniški zaslon) prenašajo digitalni signal, v katerega sta zapakirana slika in zvok.

Digitalni signal je kot met kovanca. Grb ali cifra, eno oziroma drugo. Če signal je, je vse v redu, slika in zvok sta takšna, kot se šika. Če signala ni, uporabnik oziroma gledalec na zaslon ne dobi ničesar. 

Zakaj je to treba vedeti? Zato ker praktičnih razlik med kablom HDMI za 5 ali 50 evrov, kar zadeva kakovost slike in zvoka ter posredovanje signala, ni.

Če bi morali narisati digitalni signal, bi bil videti takole. Gre za zaporedje binarne kode, v katerem vsaka vrednost - 0 ali 1 - predstavlja natanko en košček informacije. Vir signala, v primeru HDMI je to avdio-video vsebina, informacije, ki jih želi posredovati, zapiše v digitalno obliko in jih po kablu pošlje sprejemniku, ta pa jih dešifrira in prikaže na zaslonu. | Foto: Thinkstock Če bi morali narisati digitalni signal, bi bil videti takole. Gre za zaporedje binarne kode, v katerem vsaka vrednost - 0 ali 1 - predstavlja natanko en košček informacije. Vir signala, v primeru HDMI je to avdio-video vsebina, informacije, ki jih želi posredovati, zapiše v digitalno obliko in jih po kablu pošlje sprejemniku, ta pa jih dešifrira in prikaže na zaslonu. Foto: Thinkstock

Raziskava, ki jo je o poceni in dragih kablih HDMI naredil Adam Savage, nekdanji Uničevalec mitov

Če oba kabla dosegata osnovne tehnične standarde, ki jih določa in zahteva mednarodna organizacija HDMI Licensing, LLC, uporabnik med njima ne bo znal razlikovati. Oba po žicah namreč na isti način prenašata isti signal.

Če en kabel dosega standarde, drugi pa ne, je primerjava brezpredmetna, saj eden ne bo deloval. Kot smo že omenili, digitalni signal ni kot analogni, pri katerem lahko kabel upognemo pod drugačnim kotom in se slika na zaslonu pojavi vsaj za silo. Ali je ali pa je ni.

Kdaj je višja cena kabla upravičena:

- Ko je daljši. Petmetrski kabel bo dražji od dvometrskega. Veliko uporabnikov se v zadnjem času odloča za daljše kable, saj je z njimi lažje doseči želeno postavitev opreme, na primer TV na steni, box pa v omarici na drugi strani prostora.

- Ko je opremljen z ojačevalcem signala. Tako imenovani aktivni kabli HDMI ojačevalec potrebujejo, če so zelo dolgi ali tanjši od klasičnega kabla.

Nepotrebno zapravljanje za drage kable, ki enako kot poceni alternative omogočajo takšne prostorske postavitve, je dobesedno enako tlačenju bankovcev v zidove. | Foto: Thinkstock Nepotrebno zapravljanje za drage kable, ki enako kot poceni alternative omogočajo takšne prostorske postavitve, je dobesedno enako tlačenju bankovcev v zidove. Foto: Thinkstock

- Ko uporabniku ponuja podaljšano garancijo. Kdor želi zagotovilo, da bo kabel brez težav deloval zelo dolgo, mora biti pripravljen, da bo zanj plačal malce več.

- Ko uporabnik želi boljšo kakovost izdelave. Nekateri kabli so izdelani bolj robustno od drugih. Če vemo, da ga bomo pogosto izklapljali in znova priklapljali ali pa bo upognjen pod nerodnim kotom, je morda bolje kupiti trdneje izdelan kabel, ki pa bo verjetno tudi dražji.   

Pozlačeni kontakti?

Nekateri kabli HDMI imajo pozlačene kontakte. Zaradi tega so pogosto tudi dražji. | Foto: Thinkstock Nekateri kabli HDMI imajo pozlačene kontakte. Zaradi tega so pogosto tudi dražji. Foto: Thinkstock

Ideja o pozlačenih priključkih se je na področje kablov HDMI preselila iz analognih časov. Med drugim so jih imeli kontakti dražjih kablov za prenos zvoka RCA. Zlato je dejansko vplivalo na kakovost signala, saj je dober prevodnik in ne oksidira, kar pomeni, da je bolj obstojen od drugih materialov.

Pri kablih HDMI, ki prenašajo digitalen signal, pa je to brez pomena. Ali od vira signala do cilja (TV, računalniški zaslon) pridejo vsi podatki ali pa noben.

Ne spreglejte