Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 3. 2014,
9.43

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

vreme temperature marec

Torek, 18. 3. 2014, 9.43

8 let, 5 mesecev

Rekordne marčevske temperature: naključje ali podnebni vzorec?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Letošnji marec je v primerjavi z dolgoletnim povprečjem nadpovprečno topel mesec, včerajšnje temperature pa so bile ponekod rekordne za to obdobje.

Najtopleje je bilo v Črnomlju, kjer so izmerili 27 stopinj Celzija, dozdajšnji rekord je znašal 26,2 stopinje Celzija. V Novem mestu so jih namerili 24,8, dozdajšnji rekord je bil 24,6 stopinje. Marčevski temperaturni rekord so namerili tudi v Kočevju, kjer je bilo 24,5 stopinje.

Do zdaj je bila v marcu najvišje izmerjena temperatura 24,6 stopinje Celzija, vendar je bila izmerjena konec meseca, pojasnjuje meteorolog Andrej Velkavrh.

Dodaja, da je bil letos toplejši tudi februar. V Ljubljani so prejšnji mesec v povprečju izmerili od dve do tri stopinje višje temperature, kot je dolgoletno povprečje.

V prihodnjih dneh se bo sicer ohladilo, tako da lahko prihodnji teden pričakujemo bolj običajne temperature za ta letni čas, pravi Velkavrh.

Kajfež Bogataj: nihanja postajajo trend Letošnji marec je vremensko gledano velik kontrast lanskemu, ko so nizke temperature spremljale tudi vedno nove snežne padavine. Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj pravi, da ne gre zgolj za naključja, temveč se je na podlagi 60-letnega merjenja izkazalo, da so takšna nihanja postala trend.

Nastal je vzorec, ko lahko vedno znova merimo nove rekorde. "Spomnimo se samo lani avgusta, ko smo namerili rekordno visoke temperature, ali lani januarja najvišje januarske temperature," pravi Kajfež Bogatajeva.

Večina vzorcev gre sicer v smeri ogrevanja, a se pojavljajo tudi rekordi v obratni smeri. Dokaz temu, pravi klimatologinja, je trenutno vreme v Kanadi, kjer so tudi na jugu države temperature še vedno krepko pod lediščem.

Porušil se je vremenski "motor" "Vse, kar opažamo, je v skladu s tem, da se nam spreminja atmosfera, da imamo večje dotoke energije, kar je v skladu z našimi napovedmi, da prihaja do ogrevanja," pojasnjuje klimatologinja. "Imamo porušeno splošno kroženje zraka, motor, ki je poganjal vreme po svetu, in če se to poruši, imaš motor, ki gre namesto naprej nazaj." Kot dodaja, je to dodatni argument, da se dogajajo vremenske spremembe.

Ne spreglejte