Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
9. 10. 2015,
15.11

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

droni letalska varnost

Petek, 9. 10. 2015, 15.11

4 leta, 3 mesece

Radijski ščit pred neželenimi droni

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tri sodelujoča britanska podjetja so razvila žarek, ki lahko ustavi napredovanje dronov in njihov vstop na varovano območje.

Droni so (do zdaj) lahko praktično kamorkoli prišli neovirano in tako povzročali veliko preglavic vsem tistim, ki skrbijo za varnost nekega področja ali dogodka. Še se spomnimo velikega incidenta v Beogradu pred enim letom, ko je sredi nogometne tekme med Srbijo in Albanijo, na katero so zaradi varnostnih skrbi prepovedali vstop albanskim navijačem, priletel dron in prizorišče preletaval z veliko albansko zastavo. Droni so velika težava tudi za tiste, ki želijo preprečiti nepooblaščeno fotografiranje in snemanje varnostno občutljivih območij in stavb ter velik glavobol za vse zagovornike zasebnosti, še veliko več pa za letalske in letališke oblasti, ki nekaterih lastnikov dronov še vedno ne morejo prepričati, kako zelo nevarno je, če svoja brezpilotna letala uporabljajo pri letališčih. Locirati, videti, ustaviti Rešitev za te skrbi prihaja iz Velike Britanije: tri tamkajšnja podjetja (Enterprise Control Systems, Blighter Surveillance Systems in Chess Dynamics) so s skupnimi močmi razvila napravo, ki dronom lahko prepreči njihovo pot. Sistem Auds ali Anti-UAV Defense System (UAV je okrajšava za "unamanned aerial vehicle" oziroma brezpilotno zračno plovilo) uporablja močan radijski signal, ki gibanje drona v zraku zmrzne in ga ustavi kar v zraku – lahko celo, vse dokler mu ne zmanjka pogonske energije in se nato zruši. Način delovanja je v svoji zasnovi izjemno preprost: radijski signal iz naprave zmoti signal, s katerim se dron upravlja, kar ga naredi neodzivnega.

Auds s svojim radarjem drona sprva locira, nato ga je mogoče zaznati tudi s kamero, ki je okrepljena s termičnimi senzorji. Nato je do učinkovite obrambe preostal samo še en korak: ko je položaj drona nedvomno določen, bo radijski žarek visoke moči poskrbel, da drona ne bo več mogoče upravljati. Proizvajalci zatrjujejo, da je od trenutka, ko radar zazna drona, njegova ustavitev mogoča že v 25 sekundah.

Dronov vedno več in so vedno predrznejši Auds so po besedah proizvajalcev preizkusili v Veliki Britaniji, ZDA in Franciji, kjer naj bi sodelovale tudi vladne organizacije teh držav. Ne brez razloga: kot poroča britanski NNC prejme vsak mesec ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA) okrog sto prijav pilotov, ki v osemkilometrskem krogu od svojih letal zaznajo drone. Še lani je takih potencialno nevarnih dogodkov bilo komaj nekaj na mesec.

Toda v britanski upravi za civilno letalstvo v neki dogledni prihodnosti ne razmišljajo o takšnih tehnologijah. Še pred motilci so bili uničevalci Motilec dronov je veliko manj destruktiven od orožij, ki so jih že razvili za uničevanje dronov kot edini način njihovega zaviranja. Ameriška vojska je že pokazala delovanje prototipa projektilov, ki jih je med približevanjem neželenemu dronu mogoče dodatno krmiliti v smeri, ki jo nakaže radar. Za uničevanje dronov bo namenjeno tudi lasersko orodje, ki ga razvija Boeing. Prvi prototipi takšnega na prvi pogled futurističnega orodja segajo celo v leto 1974, a je očitno šele po dobrih štirih desetletjih taka ideja postala toliko privlačna, da so jo začeli tudi intenzivneje razvijati.

Ne spreglejte