SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi polet plovila, ki bi človeka popeljalo na Mars, preložen

1

termometer

 | Foto:
Ameriška vesoljska agencija Nasa je zaradi sunkov vetra in tehničnih težave preložila prvi poskusni let plovila Orion.

Nov poskus izstrelitve bodo poskušali izvesti v petek okrog 13. ure po srednjeevropskem času, je sporočila Nasa.

Orion bo sicer v prihodnjih desetletjih osrednji akter pri raziskovanju vesolja in morebitni naselitvi Marsa. Naslednik Space Shuttla je zasnovan za daljše, tudi medplanetarne misije, v globoko črnino vesolja onkraj zemeljske orbite pa bodo z njim lahko odpotovali največ štirje astronavti.

Testni polet bo po trditvah predstavnikov ameriške vesoljske agencije Nasa trajal približni štiri ure in pol, na krovu Oriona pa ne bo človeške posadke. Plovilo se bo od Zemljine površine odlepilo s pomočjo nosilne rakete Delta IV, doseglo pa bo višino 5.800 kilometrov (za primerjavo: Mednarodna vesoljska postaja ISS je v Zemljini orbiti zasidrana kar 15-krat nižje, na približno 300 kilometrih).

Orion bo nato dvakrat obkrožil modri planet in se nanj vrnil s pljuskom v Tihi ocean. Cilj misije je preizkus najbolj tveganih elementov vesoljskih poletov – vzleta, ponovnega vstopanja v Zemljino atmosfero s hitrostjo več kot 32 tisoč kilometrov na uro, prenašanja enormne vročine, ki pri tem nastane (zunanjost plovila se bo segrela na več kot 2.000 stopinj Celzija), in pristanka s pomočjo sistema enajstih padal.

Misija na Mars, korak številka ena Uspešen Orionov testni polet bo dobra novica za snovalce njegove najvznemirljivejše misije – prvega potovanja človeške posadke v smeri Marsa. Večletno raziskovalno misijo, ki bi prvič v zgodovini odtis človeškega stopala pustila na drugem planetu, je ameriška vesoljska agencija Nasa že odobrila. Zgodovinski izlet na Mars pa naj bi izvedli do leta 2030.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin