Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
20. 3. 2014,
13.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

William Shakespeare maščevanje

Četrtek, 20. 3. 2014, 13.15

8 let

Prevarantu poslal več tisoč maščevalnih SMS-ov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Maščevanje ne sme imeti meje," je William Shakespeare zapisal v Hamletu. Opeharjeni kupec prek spleta Edd Joseph je besede angleškega književnika vzel povsem dobesedno.

Joseph, 24-letni grafični oblikovalec iz Bristola, je na spletni strani Gumtree za 80 funtov (okoli 95 evrov) kupil PlayStation 3, vendar mu prodajalec igralne konzole ni nikoli dostavil. Joseph se je zato odločil za maščevanje, saj mu policija ni bila v veliko pomoč.

Odločil se je, da svoje nezadovoljstvo prodajalcu pokaže s Shakespearovimi besedami. Našel je način, da je celotna dela velikega književnika skopiral z interneta in jih prodajalcu poslal prek SMS-ov. Ker ima v svojem naročniškem paketu neomejeno število SMS-ov, ga nenavadno maščevanje ni stalo niti centa.

Joseph je prodajalcu do zdaj poslal 22 Shakespearovih del. Vsako delo sicer pošlje v enem sporočilu, a jih prodajalec prejema v sporočilih s 160 znaki, kar pomeni, da je do zdaj prejel že 17.424 tekstovnih sporočil. Vse se je začelo z Macbethom (600 sporočil), sledila sta Cymbeline (847 sporočil) in Vse je dobro, kar se konča dobro (861 sporočil), končalo pa se je s Hamletom (1.143 sporočil).

Za pošiljanje preostalih 15 del predvideva, da bo potreboval še nekaj dni, telefon njegovega sovražnika pa bo tako piskal še kakšen teden. Povprečno Shakespearovo delo z 22.600 besedami prodajalec prejme v 792 SMS-ih.

Na novo odkril občudovanje Shakespeara "Bil sem zelo jezen. Skušal sem se spomniti načina, da se ne bi počutil tako nemočno. Najprej sem mu hotel sporočiti, da vem, kje živi, vendar se mi je zdelo to preveč klišejsko in verjetno ga zaradi tega ne bi skrbelo," je pojasnil Joseph.

Tedaj mu je padlo na pamet, da si za maščevanje sposodi Shakespearove besede. Prodajalec, čigar telefon mu je skoraj ves teden sporočal, da je prejel SMS-sporočilo, se je odzval z nasilnimi SMS-i, saj je njegov telefon postal skoraj neuporaben, nato pa tudi z nasilnimi klici.

"Vprašal sem ga, če uživa v branju, vendar je bil zelo zmeden. Še naprej mu bom pošiljal SMS-e. Če nič drugega, vsaj širim kulturo nekomu, ki verjetno nima veliko izkušenj z njo," pojasnjuje Joseph. "Nisem velik ljubitelj Shakespeara, a zdaj sem odkril, da ga cenim, še posebej njegova dolga dela," je dodal.

Ne spreglejte