Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
22. 4. 2016,
15.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Shakespeare William Shakespeare

Petek, 22. 4. 2016, 15.19

6 let, 7 mesecev

Za eno noč postanite Hamlet

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Ob 400. obletnici Shakespearejeve smrti bodo za eno noč odprli in samo za dva gosta vrata spalnice v Kraljevem stolpu.

Danski grad Kronborg (tudi Elsinore), zgrajen leta 1420, je zaslovel, ko je vanj Shakespeare naselil dogajanje svoje tragedije Hamlet. Gre za eno med pomembnejšimi renesančnimi palačami Severne Evrope, ki je danes pod Unescovo zaščito svetovne dediščine.

Hotel za eno noč

Ob bližajoči se 400. obletnici Shakespearjeve smrti, ki bo 23. aprila, pa bo grad v bližini Kopenhagna za eno noč dobil novo vlogo. Prvič po več kot sto letih bo mogoče prespati med zdaj že dediščinskimi zidovi, v  katerih dansko plemstvo ne živi več od leta 1600, pod Unescom pa je palača od leta 2000.

V gradu bodo z nočitvijo v Kraljevem stolpu gostili par iz Londona, ki so ga izbrali med prijavljenimi prek spletnega obrazca na strani Airbnb. Vsi zainterersirani so morali zapisati, zakaj bi noč preživeli v palači, izbrali pa so najbolj prepričljiva.

Na dan 400. obletnice Shakespearjeve obletnice smrti bosta dva gosta prespala v spalnici v Kraljevem stolpu (foto: www.kongeligeslotte.dk). | Foto: Na dan 400. obletnice Shakespearjeve obletnice smrti bosta dva gosta prespala v spalnici v Kraljevem stolpu (foto: www.kongeligeslotte.dk).

Iz plesne dvorane v kraljevo spalnico

Večernega dogajanja, kjer bodo danski igralci, pevci in baletni plesalci poskrbeli za program, se bo sicer udeležilo 300 gostov. Manjkala pa ne bo niti večerja v veliki plesni dvorani, po kateri pa se bosta le dva od udeležencev povzpela do grajske spalnice.

Grad, ki je nesmrten zaradi književnosti

Grad, ki je nesmrten postal zaradi književnosti in kjer danes uprizarjajo Shakespearjeve igre, na leto obišče okoli 25 tisoč obiskovalcev. Shakespeare kraja, ki ga je navdihnil, kot so zapisali na uradni spletni strani, ni nikoli obiskal, je pa o njem veliko slišal od igralcev, ki so v njem gostovali.

Nočitev v gradu pa je le droben del v nizu dogajanja povezanega z letošnjo obletnico. Med drugim bo med 22. in 24. aprilom v njem potekala velika konferenca z naslovom Shakespeare - Naslednjih 400 let, na kateri bodo umetniki in akademiki osvetljevali pomen dramatikove dediščine in njene prihodnosti.

Ne spreglejte