Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
14. 5. 2014,
10.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

David Cameron

Sreda, 14. 5. 2014, 10.53

8 let, 1 mesec

Premier, ki je vajen, da mu govorijo: Utihni! (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski premier David Cameron je pred dnevi ponovno slišal znano besedo: Utihni! Ni je izrekel kakšen nezadovoljen državljan, temveč televizijski voditelj Andrew Marr med svojo oddajo.

Cameron, ki je bil eden od gostov oddaje Andrew Marr Show, je govoril o v Nigeriji ugrabljenih 200 šolarkah, ko ga je voditelj ne najbolj vljudno prekinil: "Jaz … premier, utihnite. Zelo zelo mi je žal, a nimamo več časa."

Ali je Cameron slišal, kaj mu je voditelj ukazal, ni znano, ni pa bilo videti, da bi bil presenečen. "Predolg sem bil, se opravičujem," je dejal voditelju.

Morda Cameron ni opazil voditeljevega ukaza, ta pa vsekakor ni ušel drugi gostji, dopisnici televizijske hiše CNN Christine Amanpour, katere izraz na obrazu je razkril, da je presenečena.

Pritožilo se je 26 gledalcev Televizijska hiša BBC je pozneje sporočila, da se z Downing Streeta 10 niso pritožili nad voditeljem, da pa so prejeli 26 pritožb gledalcev, kar je precej majhna številka glede na število gledalcev oddaje.

Morda se Cameron na voditeljev ukaz, naj utihne, ni odzval preprosto zato, ker je podobnih ukazov že vajen. Dva tedna pred tem je premierja v parlamentu med govorom prekinil poslanec John Bercow: "Premier je končal in zdaj lahko posluša mene, ko je končal."

Tudi Cameron, ki britansko vlado vodi od maja 2010, ni povsem nedolžen; sam je marca 2011 med govorom v parlamentu opozicijskemu poslancu Edu Ballsu mimogrede dejal, naj utihne.

Oktobra leta 2011 pa je Cameronu ukazal, naj utihne, tedanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy. V Bruslju so se na pogovorih o krizi evrskega območja sestali voditelji EU. Vnel se je spor o tem, ali naj bi imeli sklepni pogovor le voditelji evroobmočja ali voditelji celotne EU, ko je Sarkozy izgubil živce in Cameronu ukazal, naj utihne. "Siti smo, da nas kritizirate in nam govorite, kaj moramo storiti," je pribil Sarkozy britanskemu premierju, ki je pred tem države z evrom pozval, naj prevzamejo svojo odgovornost.

Ko živci popustijo kralju Cameron pa ni edini voditelj, ki mu je kdo javno ukazal, naj utihne. Na ibero-ameriškem vrhu v Čilu novembra 2007 so živci popustili španskemu kralju Juanu Carlosu. Monarha je razjezil zdaj pokojni venezuelski voditelj Hugo Chavez, ki je nenehno skakal v besedo tedanjemu španskemu premierju Joseju Luisu Zapateri in njegovega predhodnika Joseja Mario Aznarja označil za fašista. Kralj se je nagnil proti Chavezu in mu zabrusil: "Utihni!"

Ne spreglejte