Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 9. 2016,
9.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Šimon Peres Izrael Jeruzalem Borut Pahor princ Charles David Cameron Barack Obama Bill Clinton

Petek, 30. 9. 2016, 9.53

6 let, 6 mesecev

Poslednje slovo od Šimona Peresa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Peres pogreb

Na Herzlovi gori v Jeruzalemu ob navzočnosti svetovnih voditeljev, med katerimi je tudi predsednik republike Borut Pahor, poteka pogrebna slovesnost za nekdanjega izraelskega predsednika in Nobelovega nagrajenca za mir Šimona Peresa.

Od Peresa so se prišli poslovit številni svetovni politiki. Med njimi je ameriški predsednik Barack Obama, ki ga spremljata državni sekretar John Kerry in nekdanji predsednik Bill Clinton. Na pogrebu nekdanjega izraelskega predsednika in Nobelovega nagrajenca za mir so tudi italijanski predsednik vlade Matteo Renzi, francoski predsednik François Hollande, britanski prestolonaslednik, princ Charles, ter nekdanja premierja David Cameron in Tony Blair. Tu so še premierja Kanade in Nizozemske, pa srbski predsednik Tomislav Nikolić in slovenski predsednik Borut Pahor, ki je po Peresovi smrti dejal, da je Slovenija izgubila velikega prijatelja.

Pogreba se je na povabilo Peresove družine udeležil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas.

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu je v govoru izrazil spoštovanje do "enega od ustanoviteljev naše države, izjemnega Šimona Peresa", predsednik države Reuven Rivlin pa je Peresovo smrt označil za velikansko izgubo. "Imel si izredne sposobnosti na videz nemogoče ideje spremeniti v resničnost," je dejal v govoru. Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je v govoru poudaril, da so kritiki Peresa pogosto označevali za "naivnega, preveč optimističnega sanjača". "Motili so se samo glede naivnosti," je dejal.

Fotografije pogrebne slovesnosti si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Fotogalerija
1 / 11

Jeruzalem odrezan od sveta

Jeruzalem je zaradi pogreba ene najvidnejših izraelskih in tudi svetovnih osebnosti v veliki meri odrezan od sveta. Vladajo poostreni varnostni ukrepi, na delu je osem tisoč policistov. Izrael takšnemu dogodku ni bil priča vse od leta 1995, ko so pokopali premierja Izaka Rabina, nekdanjega Peresovega tekmeca, s katerim sta leta 1994 skupaj prejela Nobelovo nagrado za mir. To sta si delila še s prav tako že pokojnim palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom.

Ne spreglejte