SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Popoln Lunin mrk v rdečih odtenkih

4

termometer

Po svetu je bilo danes mogoče opazovati zadnji letošnji popoln Lunin mrk, ki se ne bo pojavil še naslednja tri leta.

Najlepše je bil viden na območju zahodnega Tihega oceana, v celoti so ga lahko opazovali v Aziji in Avstraliji, v Sloveniji pa je bilo tako kot drugod v Evropi mogoče opazovati delni Lunin mrk.

Na območju večjega dela Afrike in Evrope je luna vzhajala Na območju Severne Amerike je Luna v času mrka zahajala, na območju večjega dela Afrike in Evrope pa vzhajala. To je bil po januarskem delnem Sončevem mrku in junijskem popolnem Luninem mrku že tretji mrk letos, a zadnji popolni Lunin mrk do leta 2014.

Kot navaja na spletni strani Astronomsko društvo Orion Maribor, začetek mrka iz Slovenije ni bil viden. Lahko pa smo opazovali prehajanje Lune iz Zemljine sence. Lunin vzid je nastopil ob 16.06. Zemljino senco je zapustila ob 17.17, kmalu zatem pa je začela prehajati v polsenco, ki jo je popolnoma zapustila ob 18.30.

Med mrkom gre polna Luna skozi senco Lunin mrk nastane, ko so Sonce, Zemlja in Luna poravnani. Normalno Sonce osvetljuje Luno, med mrkom pa gre polna Luna skozi senco, ki jo meče Zemlja. Luna bi sicer morala tedaj postati nevidna, vendar se to ne zgodi, saj jo doseže nekaj žarkov in se zato obarva rdeče.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin