SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po navedbah strokovnjakov napadi medvedov na človeka v splošnem redki

1

termometer

Ob dveh primerih napadov medveda na človeka v prejšnjem tednu v Zavodu za gozdove Slovenije ljudem svetujejo, naj imajo v naravi svoje pse na povodcu, naj bodo glasnejši.

Če pa medveda že opazijo, naj se mirno umaknejo v smeri prihoda. Člani intervencijske skupine bodo v Velikih Laščah in na Igu te dni spremljali situacijo, so sporočili iz zavoda.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je intervencijska skupina za težave z velikimi zvermi, ki deluje v sklopu Zavoda za gozdove Slovenije, v obeh primerih napadov v zadnjem tednu - v občinah Ig in Velike Lašče - takoj obiskala kraj dogodka, preverila okoliščine napada ter zbrala informacije očividcev in sorodnikov poškodovanih.

Incidenta v okolju, ki je del osrednjega življenjskega prostora rjavega medveda Medvedov zaenkrat ne bodo odstranili, saj je šlo za incidenta v okolju, ki je tudi del osrednjega življenjskega prostora rjavega medveda v Sloveniji, so pojasnili v sporočilu za javnost. Bodo pa v primeru nadaljnjih težav z istimi živalmi v tem prostoru člani intervencijske skupine skladno s pravili stroke in danimi okoliščinami izvajali ukrepe, kot so plašenje, odlov in odstrel.

Strokovnjaki za rjavega medveda iz Zavoda za gozdove Slovenije in Biotehniške fakultete - Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Univerze v Ljubljani v sporočilu navajajo, da so napadi medveda na človeka v splošnem zelo redki, vendar za to obstaja možnost, ki pa jo lahko zmanjšamo, če upoštevamo nekatera preprosta navodila obnašanja v gozdu.

Predvsem odsvetujejo, da v primeru srečanja z medvedom tečemo stran Poudarjajo, da naš rjavi medved nikoli ne napada ljudi kot plen, temveč le, če se ob srečanjih medved človeka ustraši. Do napada navadno pride, kadar medveda presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje. V primeru, da se medved zapodi proti nam, strokovnjaki svetujejo, da obstanemo ali se uležemo na tla, saj naj bi se medved ustavil še preden pride do nas. Predvsem odsvetujejo, da v primeru srečanja z medvedom tečemo stran.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin