Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 1. 2014,
13.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kariera nasvet

Četrtek, 2. 1. 2014, 13.19

8 let

Pet novoletnih kariernih nasvetov, ki vam utegnejo koristiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tudi na področju kariere je novo leto priložnost za nov začetek. Če ne veste, kako bi se lotili sprememb, je tukaj nekaj nasvetov.

Ne potrebujete veliko, da bi izboljšali svoje možnosti za napredovanje v službi oziroma da bi se s svojim delom izkazali in naredili dober vtis. Dana Perino je za FoxNews.com pripravila pet kariernih nasvetov, ki bi jih morali upoštevati v novem letu.

Več mišljenja, manj čutenja V komunikaciji prek elektronske pošte ne uporabljajte čustvenih simbolov ali klicajev. V e-pošti ne bodite čustveni. Na primer, pretirana uporaba klicajev kaže na pomanjkanje kontrole. Tudi uporaba tako imenovanih smeškov in drugih čustvenih simbolov ni priporočljiva. Nadrejeni želijo, da so ljudje strastni do svojega dela, vendar hkrati mirni in zbrani. Nepotrebno uporabo omenjenih simbolov lahko interpretirajo napačno.

Kako napisati elektronsko pošto? Zelo pomembno je, da ustrezno napišemo zadevo in naslov elektronske pošte. Pogosto se namreč zgodi, da pošljemo e-pošto brez zadeve in se potem čudimo, zakaj je ostala neopažena. Pomembno je, da z naslovom opozorimo na vsebino in ji določimo tudi pomembnost. Če je na primer vsebina vašega elektronskega sporočila pomembna in želite čimprejšnji odgovor, bi bil primeren naslov zadeve: "Dve stvari na hitro, ena zelo pomembna". Tako bo prejemnik vedel, kako brati prejeto pošto in kaj je prioriteta.

Ne jezite svojih mentorjev Velik del vzpenjanja po karierni lestvici je tudi dober mentor. Pogosto so to zelo zaposleni ljudje, ki si ne bodo mogli vedno vzeti časa za vas. Zato je zelo pomembno, kako izberemo čas, ko jih prosimo za pomoč, hkrati pa moramo biti tudi pripravljeni na pogovor, si pripraviti primerna vprašanja in podobno. Če ne gre v živo, lahko z mentorjem stopimo v stik tudi prek e-pošte. Pomembno je, da mu zastavimo kratka vprašanja, ki so oblikovana tako, da bomo dobili dobre odgovore.

Manj televizije, več branja ob koncih tedna Če med tednom na spletu vidite kakšen zanimiv prispevek ali na knjižni polici vašo pozornost pritegne zanimiva knjiga, pa nimate časa, da bi brali, si to prihranite za konec tedna. Prispevke na spletu si na primer natisnite in shranite. Pomembno je, da konec tedna posvetite tudi tistim stvarem, za katere med tednom niste imeli časa. Odpovejte se gledanju televizije in preberite kakšno zanimivo stvar več.

Ustvarite svojo mrežo poznanstev Za rast vaše kariere so zelo pomembni tudi ljudje, ki jih poznate. Pomembno je, da veste, kakšna je vaša mreža poznanstev, in najboljši pregled nad tem boste imeli, če si jo preprosto zapišete. Zapišite si, koga poznate, na katerem področju ta oseba dela, kje živi, kaj vam je všeč pri njegovem delu itd. Prav tako naredite seznam oseb, ki jih ne poznate, pa bi jih želeli – tako boste videli, kje so vaše luknje.

Nato stikom določite tudi pomembnost glede na to, koliko ste v stikih s posamezno osebo. Če vaša mreža ni velika, ne skrbite. Razširila se bo s časom, pomembno je, da jo vzdržujete, tako kot na primer novo sobno rastlino. Ko boste mrežo napisali, boste lahko naredili načrt, kako jo izboljšati. Pri tem pa si ne pozabite postaviti rokov.

Bonus nasvet Sprejeti morate, da ni točno določene poti, ki vas bo pripeljala do uspeha. Vaša zgodba o uspehu še ni napisana, zato vam tudi zgodba nekoga drugega ne bo bistveno pomagala. Trudite se delati dobro še naprej in, kar je prav tako zelo pomembno, zastavljajte si cilje.

Ne spreglejte