SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Parižanke spet lahko nosijo hlače

1

termometer

Ženskam v Parizu so leta 1800 s posebnim dekretom prepovedali nositi hlače. Več kot 200 let po uveljavitvi se sporni zakon končno razveljavlja.

Od 1. februarja 2013 naprej lahko ženske v francoski prestolnici svobodno nosijo hlače, brez nevarnosti, da bi jih mestne oblasti aretirale. Po črki zakona bi namreč ženske morale vsakič, ko so se želele "obleči kot moški", za dovoljenje zaprositi oblasti ali tvegati, da jih zaradi kaznivega dejanja pridržijo, piše britanski The Telegraph.

Zakon iz leta 1800 je bil do zdaj sicer že dvakrat "posodobljen". Od leta 1892 naprej je ženskam dovoljeno nositi hlače v primeru, "da držijo vajeti konja," z letom 1909 pa tudi v primeru, "da so na kolesu in se držijo za ročaje". Zakona niso več spreminjali vse od danes, saj po besedah oblasti to nikdar ni bila prioriteta, ampak del francoske "pravne arheologije".

Lani se je oblikovala iniciativa pod vodstvom Alaina Houperta, člana konservativne stranke UMP, ki je menil, da lahko "simbolna pomembnost zakona rani našo moderno občutljivost", zato je na ministrstvo naslovil zahtevo po umaknitvi zakona. Ministrstvo je njegovi zahtevi pritrdilo: "Dekret ni v skladu z načeli enakosti med moškimi in ženskami, ki so navedene v ustavi in v francoskih zavezah Evropi in iz tega izhaja tudi njegova razveljavitev."

Zakaj je takšen dekret sploh začel veljati? Omejitev se je nanašala predvsem na pripadnice francoskih revolucionarjev, ki so bili sicer poznani po tem, da so za razliko od plemstva, ki je nosilo dokolenke, nosili hlače. Hlače so vendarle lahko nosili samo moški revolucionarji, ženskam je bilo to z omenjenim dekretom leta 1800 izrecno prepovedano.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin