SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odkrili najbolj oddaljeno in najstarejšo galaksijo

4

termometer

 | Foto:
Znanstveniki z ameriškega tehnološkega inštituta Caltech so odkrili 13,2 milijarde svetlobnih let oddaljeno galaksijo, ki je eden najstarejših znanih objektov v 13,8 milijarde let starem vesolju.

Galaksijo EGS8p7 so znanstveniki in astronomi ameriškega univerzitetnega tehnološkega inštituta Caltech odkrili z analizo podatkov, ki jih zbirata vesoljska teleskopa Hubble in Spitzer. Primerjali so jih s podatkih infrardečega teleskopa observatorija W. M. Keck na Havajih in ugotovili, da je galaksija od Zemlje oddaljena kar 13,2 milijarde svetlobnih let.

To pomeni, da je EGS8p7 tudi najstarejši do zdaj zaznan vesoljski objekt, saj je trajalo 13,2 milijarde let, da nas je dosegla svetloba, ki jo oddaja. Znanstveniki starost vesolja sicer ocenjujejo na 13,8 milijarde let - galaksija EGS8p7 je torej nastala, ko je bilo vesolje še zelo mlado.

Presvetla, da bi lahko bila tako stara Kot so raziskovalci zapisali v izjavi na spletni strani inštituta Caltech, se galaksija EGS8p7 zdi presvetla, da bi lahko bila tako zelo stara. Glede na teorije o nastanku in razvoju vesolja naj bi bilo to v najzgodnejših letih nasičeno z oblaki nevtralnih atomov vodika, ki so absorbirali večino sevanja prvih galaksij in zvezd.

Ionizacija atomov vodika, ki je sevanju dovolila pot naprej, naj bi se začela dogajati šele, ko je bilo vesolje staro približno od pol milijarde do milijardo let. Znanstveniki menijo, da je galaksija tako dobro vidna zato, ker se ionizacija v vseh regijah mladega vesolja ni zgodila hkrati - nekatere regije so "transparentne" verjetno postale prej kot druge.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin