Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
3. 9. 2014,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ekologija Matic Tomšič

Sreda, 3. 9. 2014, 12.57

8 let

Obnovljivi viri pokrijejo več kot petino svetovnih potreb po energiji

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vetrne turbine, sončne celice in preostali obnovljivi viri so v letu 2013 na globalni ravni zagotovili kar 22 odstotkov električne energije, piše v poročilu Mednarodne agencije za energijo.

"Delež, ki ga k svetovni proizvodnji električne energije prispevajo obnovljivi viri, še naprej strmo raste. V letu 2013 je področje trajnostne proizvodnje elektrike celo eksplodiralo," so sporočili iz pariškega sedeža Mednarodne agencije za energijo (IEA). Glede na leto 2012 je delež ekološke pridelave elektrike sicer zrasel le za odstotek (z 21 na 22), a so se v zadnjem letu konkretno zvišale tudi svetovne energetske potrebe. Za zeleno energijo skoraj 200 milijard evrov Svetovna gospodarstva so samo lani v raziskave in razvoj obnovljivih virov energije vložila skoraj 200 milijard evrov. Proizvodnja elektrike z vetrnicami, solarnimi paneli, hidroelektrarnami in biomaso se je posledično izenačila z izkoriščanjem naravnega plina, ki v nasprotju z lanskoletnimi napovedmi IEA ni doživelo eksponentne rasti.

Mračne napovedi za prihodnost Čeprav kar 14 odstotkov največjega gospodarstva na svetu – gospodarstva ZDA – zaradi lanskega povečanja kapacitet sončnih elektrarn poganjajo obnovljivi viri, IEA napoveduje, da se zeleni energiji onkraj Atlantika v prihodnjih petih letih ne obeta nič dobrega.

Podpora alternativam fosilnim gorivom in naravnemu plinu v ZDA (pa tudi v nekaterih drugih delih sveta) namreč strmo pada, saj je davčnih olajšav za vlaganje in razvoj obnovljivih virov energije, ki so poskrbele za njihovo eksplozijo v letu 2013, čedalje manj.

IEA medtem še naprej opozarja na neizogibne posledice nadaljnjega izkoriščanja fosilnih goriv in zapostavljanja bolj ekoloških rešitev. "Če delež obnovljivih virov energije ne bo zrasel vsako leto, se našemu planetu v prihodnjih desetletjih slabo piše."

Ne spreglejte