Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 8. 2013,
9.20

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nemčija električna energija

Natisni članek

Nedelja, 4. 8. 2013, 9.20

8 let, 3 mesece

Nemčija: Vgradnja pametnih merilcev energije je predraga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nemčija najverjetneje ne bo upoštevala smernic Evropske unije o namestitvi pametnih merilcev potrošnje energije, ki naj bi jih do leta 2020 namestili v 80 odstotkih evropskih domov.

Evropski predlog ni priporočljiv za Nemčijo, je sporočilo nemško ministrstvo za gospodarstvo, pri tem pa se je sklicevalo na študijo, ki jo je naročilo pri svetovalnem podjetju Ernst & Young. Ta je pokazala, da bi bil strošek namestitve pametnih merilcev višji od prihranka energije.

"Rezultati so pokazali, da moramo v Nemčiji razširiti sistem pametne rabe energije in merilcev energije, in sicer v skladu s spreminjanjem vira energije," je dejal namestnik ministra za gospodarstvo Stefan Kapferer. Pri tem je imel v mislih preusmeritev Nemčije z jedrske energije k obnovljivim virom energije.

Pametni merilci omogočajo potrošnikom spremljanje porabe in stroškov, dobaviteljem pa pomagajo pri učinkovitem upravljanju z energijo.

Nemčija, ki želi do leta 2050 več kot potrojiti delež energije iz obnovljivih virov na skupno 80 odstotkov, glede merilcev še ni sprejela jasne politike.

Ne spreglejte