Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 9. 2014,
15.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Švica

Petek, 12. 9. 2014, 15.28

8 let

Najbolj ugledna med državami je Švica, Slovenije ni na seznamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko je zadnja leta največji ugled po mnenju potrošnikov uživala Kanada, jo je letos s prvega mesta izrinila Švica. Slovenije na seznamu 55 držav ni mogoče najti.

Mednarodni inštitut Reputation Institut s sedežem v New Yorku in Kopenhagnu je izdal peto letno poročilo svetovno najbolj uglednih držav.

Do zdaj je bilo na lestvici 50 držav, ki imajo bodisi največje gospodarstvo in največ prebivalcev bodisi so pri javnosti vzbudile pozornost zaradi gospodarskih, političnih ali naravnih dogodkov. Tokrat je lestvica drugačna. Na njej je 55 držav z največjim BDP na svetu.

Kako je potekala raziskava Seznam 55 držav je bil osnova spletne ankete, ki jo je med januarjem in marcem letos izpolnilo 27 tisoč potrošnikov iz skupine držav z največjim gospodarstvom G8 ter 30 tisoč ljudi iz 12 držav, ki niso članice G8, vključno s Kitajsko, Indijo in Brazilijo.

Anketiranci so odgovarjali na najrazličnejša vprašanja o državah na seznamu, od njenih naravnih lepot, kaj država ponuja, o varnosti, koliko zaupajo določeni državi in kakšen je njihov občutek o njej, ali bi kupili izdelke iz določene države, morda celo vlagali v njeno gospodarstvo in podobno.

Najbolje se je izkazala Švica, najslabše Iran Največ zaupanja oziroma ugleda si je med potrošniki zaslužila Švica, ki je v primerjavi s preteklimi lestvicami s prvega mesta izrinila Kanado, ki je tokrat na drugem mestu.

Sledijo jima Švedska, Finska, Avstralija, Norveška, Danska, Nova Zelandija, Nizozemska in Nemčija.

Slovenije na seznamu ni, je pa od naših sosednjih držav najbolj ugledna Avstrija na 11. mestu, medtem ko je Italija na 16. mestu.

Največ mest je pridobila Finska, izgubile pa ZDA V primerjavi z lansko lestvico je največ mest, deset, pridobila Finska, ki je na četrtem mestu. Razlog za to je, da o tej držav praktično ni slabih novic, je za spletni medij Forbes pojasnil Ferdinand Prado iz omenjenega inštituta. V vrh jo med drugim postavljajo tudi njen kakovosten izobraževalni sistem, priljubljeni izdelki, kot je igra za pametne telefone Angry Birds, dva zmagovalca formule 1 Heikki Kovalainen in Kimi Raikkonen.

Na drugi strani so med največjimi poraženkami glede ugleda Združene države Amerike, ki so z osmega mesta padle na 22. ZDA naj bi bile šibke predvsem glede učinkovite rabe naravnih virov, varnosti, lepote, etike ter prijaznih in gostoljubnih ljudi.

Ne spreglejte