Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2013,
9.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mount Everest Nepal rekord

Sreda, 22. 5. 2013, 9.07

8 let

Maj - mesec izzivov in rekordov na Mount Everestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Plezalna sezona na najvišji gori na svetu se je sicer začela s pretepom, nadaljevanje pa je postreglo z novimi rekordnimi alpinističnimi dosežki.

Pred časom smo poročali, da se je na Mount Everestu razvnel pretep med dvema evropskima alpinistoma in njunima šerpama. Vodnika po himalajskih vrhovih naj bi se na Švicarja in Italijana spravila s pestmi, ker naj ta ne bi upoštevala njunih navodil.

Temu dogodku so vendarle sledile spodbudnejše novice. Maj velja za najidealnejši mesec za vzpon na najvišjo goro sveta in samo ta mesec se je nanjo povzpelo več kot 300 alpinistov, po napovedih pa jih bo podobno storilo še nekaj sto. Posamezniki z vsega sveta plačajo več deset tisoč dolarjev za to, da se lahko proslavijo s tem dosežkom, priložnost pa imajo samo v tem obdobju leta.

Tega maja je bilo sicer podrtih kar nekaj plezalnih rekordov. Omenili bomo le najodmevnejše. Raha Moharak je postala prva Savdijka na najvišji gori sveta in hkrati najmlajša oseba arabskih korenin, ki ji je to uspelo. Samina Baig je postala prva Pakistanka s tem dosežkom, Raed Zidan pa celo prvi Palestinec nasploh. Indijki Taši in Nanci Malik sta postali prvi dvojčici, ekipa ameriških vojaških pilotov pa prva aktivna vojaška enota, ki je dosegla vrh.

Britanski plezalec Daniel Hughes je pisal zgodovino in sprožil polemiko s prvim videoklicem s strehe sveta, ko se je oglašal za britanski BBC (poglejte si priloženi video). Nepalske oblasti tega dejanja niso niti pozdravile niti odobrile, zato mu grozi prepoved vstopa v državo in nadaljnjih vzponov. Trenutno je v igri še en rekord, ki pa še ni potrjen. Japonski alpinist Juičiro Miura bi lahko postal najstarejši človek, ki mu je uspel vzpon. Osemdesetletnik naj bi pot končal v prihodnjih dneh.

Na Mount Everestu pa so stalnica tudi tragične zgodbe. V letošnji plezalni sezoni je na najvišji gori sveta umrlo pet alpinistov. Osvajanje najvišjih vrhov sveta s seboj prinaša številna tveganja. Lani je bil glavni vzrok ene od nesreč t. i. prometni zamašek, saj se je na vrh namenilo preveč alpinistov naenkrat. V zadnjih letih se je sicer uspešnost vzponov na Mount Everest močno povečala, varnost pa ogrožata predvsem gneča in lahkomiselnost alpinistov.

Potem ko je Edmund Hillary leta 1953 osvojil najvišjo goro sveta, je na Mount Everest, ki je visok 8849 metrov, do zdaj uspelo splezati že skoraj 4.000 ljudem.

Ne spreglejte