Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2011,
14.23

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Igor Lukšič

Torek, 23. 8. 2011, 14.23

5 let, 8 mesecev

Lukšič sprejel mlade raziskovalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je sprejel tri mlade raziskovalce Srednje elektro-računalniške šole Maribor, ki so na svetovnih tekmovanjih v tehnoloških inovacijah zasegli prva mesta.

Med 5. in 11. julijem letos je v Istanbulu potekalo Svetovno robotsko tekmovanje, ki se ga je udeležilo 18 ekip iz 16 držav sveta. Slovenijo sta zastopala dijaka mariborske elektro-računalniške šole Maribor Bojan Potočnik in Tadej Tofant, ki sta za izdelavo svojega robota prislužila srebrno mesto. Robota bosta nadgradila za tekmovanje v Mehiki Kot sta povedala ob sprejemu pri ministru, sta za idejo, zasnovo, zbiranje sponzorskih sredstev in izdelavo robota rabila štiri mesece. Robot bosta tudi nadgradila, saj se bosta z njim prihodnje leto udeležila tekmovanja v Mehiki. Uporaba robota pri naravnih nesrečah Za komercializacijo produkta se verjetno ne bosta odločila, saj je izdelava prezapletena in predraga. Sicer pa bi lahko tovrsten robot v večji obliki uporabili pri naravnih nesrečah. Če bi bilo na določeno področje ob nesreči prenevarno poslati reševalce, bi lahko robota poslali v izvidnico, na podlagi njegovih opažanj in zapisov pa bi nato organizirali reševalno akcijo, sta pojasnila. Robot je namreč opremljen tako s kamero, kot tudi senzorji za premikanje, toploto, barvo podlage.

Pojasnjujeta, da so jima mentorji pomagali predvsem pri iskanju delov za izdelavo robota in pri birokratskih zadevah, medtem ko je delo na tekmovanju moralo biti samostojno.

Varčevanje z inteligentno regulacijo temperature v šoli Vrhunski uspeh na tekmovanju je dosegel tudi dijak omenjene šole Gregor Nikolić. Med 19. in 23. julijem je namreč v Bratislavi potekalo Svetovno srečanje mladih raziskovalcev Expo-Sciences International 2011, Nikolič pa je v kategoriji Elektronika in mehanska tehnologija predstavil svoj projekt z naslovom Inteligentna regulacija temperature v šoli in s tem privarčujem! in zanj prejel medaljo.

Nikolič je projekt razvijal eno leto Raziskovalec, ki bo v oktobru sedel za študijske klopi, je projekt razvijal eno leto in ga namerava še izpopolniti. Izhajal je iz ideje, da bi na šoli, ki je prostorsko velika, lahko masovno privarčevali z energijo. Največ energije gre namreč v nič pri ogrevanju nezasedenih predavalnic, je pojasnil.

Tako je razvil krmilje, ki nadzoruje temperaturo v prostoru in na podlagi tega zapira oz. odpira radiatorje. Informacije o temperaturi in potrebi po ogrevanju se posredujejo preko internetnega omrežja, glavni računalnik pa na podlagi urnika ve, kateri prostor je treba ogrevati.

Elektronski ventili namesto ročnih Sistem že uporabljajo v predavalnici, kjer aplikacijo razvija. Dodatna pozitivna lastnost sistema je, da ni treba narediti velikih posegov v infrastrukturo objekta, kjer ga vgrajujejo, saj je treba ročne ventile samo zamenjati za elektronske.

Sistem za zdaj še ni popolnoma razvit, priznava Nikolič. Ob tem še napoveduje, da namerava v prihodnje regulacijo nadgraditi še s krmiljenjem žaluzij in upravljanjem luči.

Ne spreglejte