SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ledenik na Grenlandiji postavil hitrostni rekord

3

termometer

Ledenik Jakobshavn na Grenlandiji, s katerega naj bi se utrgala tudi ledena gora, ki je potopila Titanik, je postavil hitrostni rekord. Vsak dan se je namreč premaknil za več kot 46 metrov.

Reka ledu, znana kot ledenik Jakobshavn, v zadnjih letih poleti drsi štirikrat hitreje kot v 90. letih preteklega stoletja. Leta 2012 so znanstveniki izmerili hitrost 46 metrov na dan, kar je več kot 17 kilometrov na leto.

Jakobshavn, ki leži na jugozahodu Grenlandije, je tako postal trenutno najhitrejši ledenik na svetu, so sporočili raziskovalci z univerze v Washingtonu. Ne gre pa za največjo zabeleženo hitrost vseh časov, saj se lahko nekateri ledeniki zelo kratek čas premikajo tudi hitreje.

V morje prinaša vedno več ledu Znanstveniki sicer poudarjajo, da pozimi ledenik drsi počasneje. A tudi celoletna povprečna hitrost je v zadnjih letih trikrat večja kot v 90. letih. To pomeni, da v morje odlaga vedno več ledu, s čimer se viša morska gladina.

Med letoma 2000 in 2010 je samo ta ledenik gladino morja dvignil za en milimeter. Na Grenlandiji je sicer toliko ledu, da bi se morska gladina dvignila za šest metrov, če bi se stalil.

Ledeniki se talijo Zaradi vedno višjih temperatur v polarnih krajih se v zadnjih desetletjih ledeniki na Grenlandiji tanjšajo, ledene gore pa se trgajo vedno višje. Čeprav se ledeniki premikajo proti obali, se zato v resnici krajšajo.

Jakobshavn se je poleti leta 2012 in 2013 umaknil za več kot kilometer višje kot v prejšnjih letih, so ugotovili raziskovalci. Pričakujejo, da se bo trend nadaljeval, čelo ledenika pa bo konec tega stoletja okoli 50 kilometrov višje kot danes. Tam je sicer vrh fjorda, po katerem ledenik drsi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin