Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
28. 8. 2014,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pitna voda elektrika Matic Tomšič

Četrtek, 28. 8. 2014, 12.35

8 let

Lahko izum avstralske najstnice reši svet?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skoraj 800 milijonov prebivalcev Zemlje nima dostopa do čiste pitne vode, številni so tudi brez elektrike. 17-letna Avstralka Cynthia ima načrt, kako izboljšati kakovost njihovega življenja.

Med tistimi, ki bi radi svet spremenili na bolje, je tudi 17-letna Avstralka Cynthia Sin Nga Lam, ki se je s svojim izumom – prenosno čistilno napravo za vodo H2Pro – letos uvrstila med 15 finalistov Googlovega globalnega znanstvenega natečaja Google Science Fair. Njen H2Pro bi sicer spadal v kategorijo "že videno", če ne bi imel tudi zelo pomembne drugotne funkcije. Iz odpadnih snovi, ki nastanejo med prečiščevanjem vode, namreč proizvaja elektriko.

Briljantno preprosta zasnova, ki lahko pomaga milijonom ljudi Kako deluje H2Pro, ki ga poganja izključno sončna energija? Umazana voda najprej steče skozi fino mrežico iz titana (to ogreje oziroma "aktivira" sonce), ki jo sterilizira in pošlje skozi dodaten filter. Med postopkom prečiščevanja z zgoraj omenjenim procesom oziroma fotokatalizo se del molekul vode razcepi na atome vodika in kisika. Ti s preprostim pritiskom stikala poženejo v H2Pro vgrajeno vodikovo gorivno celico in proizvodnja čiste elektrike se lahko začne.

Tehnologija že obstaja, a ni tako izpopolnjena "Podobni načini prečiščevanja umazane vode v pitno že obstajajo, a praviloma potrebujejo zunanji vir energije. Delovanje H2Pro je pravzaprav pogojeno le s sončno svetlobo in dobavljivostjo titana. Aja, sem omenila, da proizvaja tudi elektriko, česar druge podobne naprave ne zmorejo?" še doda Cynthia Lam.

Zaradi preproste konstrukcije je lahko proizvodnja H2Pro zelo poceni, čistilno napravo in elektrarno v enem pa je mogoče replicirati tudi v večjem merilu ter celo kombinirati z obstoječimi viri obnovljive energije, kot so strešne sončne elektrarne.

Ne spreglejte