SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako so viški dijaki razvili podmornico – od nore ideje do realizacije

1

termometer

Idejo o razvoju podmornice, ki bi raziskovala največje morske globine, so dijaki Gimnazije Vič privedli do realizacije in prvič razkrili izdelan prototip zunanje lupine podmornice.

Skupina dijakov Gimnazije Vič svoj prosti čas namenja razvijanju in ustvarjanju prav posebne podmornice, ki so jo poimenovali Calypso.

S podmornico želijo raziskovati največje morske globine, danes pa so prvič razkrili izdelan prototip zunanje lupine podmornice, pri oblikovanju katere so posnemali prebivalko morskih globin – manto. Ohišje je oblikovano iz karbonskih in steklenih vlaken ter zagotavlja hidrodinamičnost in dobro manevrabilnost pod vodo.

"Nora" ideja se je rodila pred letom in pol, za zdaj gre vse po načrtih Podmornica je sicer sestavljena iz dveh delov. Notranje lupine, ki bo vse elektronske komponente ščitila pred visokim tlakom in vodo, ter zunanje lupine, ki bo skrbela za hidrodinamičnost. "Da bo podmornica lepo drsela skozi vodo, skrbi pet motorjev, dva sta že na šoli," je pojasnil dijak Žiga Novak.

Profesor fizike Rok Capuder, ki je glavni mentor projekta in gonilna sila skupaj z dijaki, je na novinarski konferenci povedal, da se je "ta nora ideja rodila pred letom in pol" oziroma natančneje 8. novembra 2012. Trenutno so na polovici svojega dela in za zdaj lahko rečejo, da vse poteka po načrtih.

"Tovrstni projekti so najboljši način poučevanja, saj je lastna izkušnja, ki jo mladi pridobijo s samostojnim delom, neprecenljiva," je dejal profesor, ki je že v letu 2011/12 z dijaki izvedel projekt Vič gre v vesolje. Po treh uspešnih spustih sodne so dijaki nadaljevali raziskovanje s projektom Calypso.

Dva namena projekta Kot je pojasnil profesor, ga dijaki ves čas sprašujejo, kje bodo potrebovali znanje, ki ga dobijo pri pouku, in njegov odgovor je, da bodo lahko s tem, če bodo želeli, enkrat nekaj ustvarili. To je prvi namen projekta. Teorijo, ki jo dijaki pridobijo pri pouku, realizirati pri projektu.

"Drugi namen pa je to, da se vsi skupaj naučimo, kako idejo, ki se poraja v glavi in je nekaj povsem abstraktnega, prej ali slej spraviti v konkreten izdelek, da ni vse samo na papirju, ampak postane resnično, nekaj, kar lahko primeš v roke in uporabiš," je pojasnil Capuder.

"Genialen projekt" Zaradi številnih inovativnih pristopov je projekt Calypso vse bolj odmeven tudi v tujini. Dijake je obiskal tudi eden najbolj prepoznavnih inovatorjev na svetu Jeff Jonas, ki je vodilni IBM-ov znanstvenik za analitiko. Nad njihovo idejo in delom je navdušen, poudaril pa je tudi, da se mu zdi super, da so dijaki za svoj projekt izbrali nekaj težkega. "Lahko bi izbrali nekaj povsem preprostega, a to delajo vsi. Vse te izkušnje, ki jih pridobivate, vam bodo v prihodnje zelo koristile. Drugačni boste od drugih," je Jonas dejal dijakom. Dodal je, da želi biti del tega projekta, zato je napovedal, da bo kupil enega izmed petih motorjev, ki jih potrebujejo za podmornico, in doniral 1.000 evrov.

Z eno besedo bi Jonas projekt Calypso opisal kot genialen. "Ideja je genialna in tudi to, kako uresničujete to idejo, je genialno," je poudaril.

Vrednost podmornice je ocenjena na 40 tisoč evrov Dijaki s pomočjo mentorjev projekt vodijo sami, prav tako skušajo sami izdelati vse dele podmornice. Ker to ni vedno mogoče, sodelujejo tudi z nekaterimi strokovnjaki s slovenskih univerz in iz tehnoloških podjetij.

Vrednost podmornice je ocenjena na 40 tisoč evrov. V veliko pomoč so jim tudi zunanji sponzorji, s katerimi dijaki sami vzpostavijo stik in se z njimi dogovorijo za sponzorstvo ter pomoč v materialu ali znanju.

Dokončanje projekta načrtujejo konec julija 2014, 1. avgusta pa naj bi sledil prvi raziskovalni potop podmornice do najnižje točke slovenskega morja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin