Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
27. 6. 2024,
15.30

Osveženo pred

2 dneva, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

Natisni članek

Vojna v Ukrajini podmornica Norveška ZDA Rusija

Četrtek, 27. 6. 2024, 15.30

2 dneva, 14 ur

ZDA ob obali Norveške s podmornico in letalom za "konec sveta" kažejo mišice Rusiji

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65
Podmornica, letalo | V bližini podmornice, ki lahko nosi do 24 jedrskih raket tipa Trident, so se gibali tudi križarka USS Normandy (desno), izvidniško letalo P-8A Poseidon (zgoraj levo) in premični poveljniški center E-6B Mercury (zgoraj desno), ki je znan tudi kot "letalo za konec sveta". | Foto Mornarica ZDA

V bližini podmornice, ki lahko nosi do 24 jedrskih raket tipa Trident, so se gibali tudi križarka USS Normandy (desno), izvidniško letalo P-8A Poseidon (zgoraj levo) in premični poveljniški center E-6B Mercury (zgoraj desno), ki je znan tudi kot "letalo za konec sveta".

Foto: Mornarica ZDA

Na severu Evrope, blizu norveške obale, se je pred dnevi nad gladino morja dvignila ameriška jedrska podmornica razreda Ohio USS Tennessee. Šlo je za redek dogodek, saj ameriške jedrske sile praviloma ne razkrivajo lokacij svojih podmornic, in najverjetneje za razkazovanje mišic, katerega ciljno občinstvo je bila zagotovo predvsem Rusija. V bližini podmornice, ki lahko nosi do 24 jedrskih raket tipa Trident, so se gibali tudi križarka USS Normandy, izvidniško letalo P-8A Poseidon in premični poveljniški center E-6B Mercury, ki je znan tudi kot letalo za konec sveta oziroma za "sodni dan".

Lokacijo podmornice in spremstva v morju ob obali Norveške je na družbenem omrežju X razkril uradni profil šeste flote ameriške mornarice, ki je del ameriških pomorskih sil na območju Evrope in Afrike. 

Tupoljev Tu-144
Novice Vsak, ki je potoval s tem letalom, je lahko hvaležen, da je ostal živ

Kot so zapisali, so bili plovili in letali na območju Norveškega morja v nedeljo, 23. junija. Razloga, zakaj so bili tam oziroma zakaj so razkrili njihovo lokacijo, niso navedli, najverjetneje pa je šlo za pošiljanje sporočila Rusiji, da je ameriška podmornica, ki nosi jedrsko orožje, zelo blizu.

Šlo bi lahko tudi za ameriški odgovor na flotiljo, ki jo je Rusija pred nekaj tedni poslala proti Kubi za namen vojaških vaj. Ob ladjevju je tja odpotovala tudi ruska jedrska podmornica. 

USS Tennessee je ena od štirinajstih ameriških jedrskih podmornic razreda Ohio in ena od dvanajstih, ki nosijo do 24 jedrskih raket Trident. Te so sicer britanskega porekla, a imajo ameriške bojne glave. | Foto: Mornarica ZDA USS Tennessee je ena od štirinajstih ameriških jedrskih podmornic razreda Ohio in ena od dvanajstih, ki nosijo do 24 jedrskih raket Trident. Te so sicer britanskega porekla, a imajo ameriške bojne glave. Foto: Mornarica ZDA

Direktor ameriškega think tanka Nuclear Information Project Hans Kristensen, ki podrobno spremlja svetovni arzenal jedrskega orožja in premike vseh nosilcev jedrskih raket, vključno z jedrskimi podmornicami, je na družbenem omrežju X zapisal, da so ob opaženi prisotnosti strateškega poveljniškega letala E-6B Mercury zaslutili, da bi se ob obali Norveške lahko odvijale operacije, povezane z jedrskimi podmornicami, ni pa pričakoval, da se bo ena od njih dejansko pokazala:

Po njegovih besedah gre za zelo jasen signal Rusiji.

Iljušin Il-80
Novice Incident v Rusiji: vdrli so v Putinovo "letalo za sodni dan"

USS Tennessee je sicer ena od štirinajstih ameriških jedrskih podmornic razreda Ohio in ena od dvanajstih, ki nosijo do 24 jedrskih raket Trident. Te so sicer britanskega porekla, a imajo ameriške bojne glave.

Ameriška jedrska podmornica USS Tennessee in križarka USS Normandy, ki v arzenalu nosi tudi vodene rakete.  | Foto: Mornarica ZDA Ameriška jedrska podmornica USS Tennessee in križarka USS Normandy, ki v arzenalu nosi tudi vodene rakete. Foto: Mornarica ZDA

Letalo za sodni dan

Letalo E-6B Mercury, ki je znano tudi kot letalo za konec sveta oziroma letalo za "sodni dan", je medtem premična strateška baza, ki lahko v skrajnem primeru jedrskega spopada v primeru, da bi bile kopenske baze uničene ali onemogočene, prevzame vlogo glavnega  poveljstva jedrskih sil ZDA, kar obsega tudi izdajanje ukazov ameriškim jedrskim podmornicam za napade na strateške cilje. 

Ne spreglejte